Zo blijft de batterij van je elektrische auto gezond 

Het rijden in een elektrische auto is duurzaam. Het is tenslotte minder goed voor het milieu om in een auto te rijden die rijdt op benzine of diesel. Toch is het voor de duurzaamheid wel belangrijk dat de batterij van je elektrische auto gezond blijft. Hoe je dat doet? Dat vertellen we jou in deze blog.

Een elektrische auto rijdt op een batterij. Dit is op dit moment de meest duurzame manier van autorijden. De smart #1 kan bijvoorbeeld ruim 4 uur rijden met een volle accu. Dit staat gelijk aan meer dan 400 kilometer. Je hebt hiervoor geen fossiele brandstoffen meer nodig, zoals benzine of diesel. Toch zit er in een batterij ook grondstoffen, zoals lithium, waar je zuinig mee om wilt gaan. Het is daarom goed voor het milieu – maar ook je portemonnee – om spaarzaam om te gaan met de batterij van je auto. 

Het is natuurlijk onvermijdelijk dat de batterij van je nieuwe elektrische auto op den duur minder goed wordt. Veel fabrikanten geven 8 tot 10 jaar garantie op een batterij die 100% werkt. Na deze periode werkt een batterij nog steeds, maar kan het zijn dat de kwaliteit van de batterij afneemt. 

1.    Vermijd diepe ontlading 

Als een batterij van een auto compleet leeg raakt, noemen we dat diepe ontlading. Dit wil je voorkomen, omdat op die manier de levensduur van de batterij wordt verkort. Het zorgt er namelijk voor dat op die manier de kwaliteit van de batterij achteruitgaat. Dit geldt voor alles met een batterij, kijk maar bijvoorbeeld naar je telefoon. Die batterij kan ook snel achteruitgaan. Toch is het wel belangrijk dat je regelmatig oplaadt. Wacht dus niet tot de batterij helemaal op is. Ook langzaam opladen is beter dan constant snel laden. Zorg dus voor een laadpaal bij je thuis. 

2.    De juiste bandenspanning 

Daarnaast is het ook belangrijk dat jouw auto de juiste bandenspanning heeft. Als je banden te zacht zijn zorgt dit ervoor dat het energieverbruik van de batterij wordt verhoogd. Je batterij gaat niet alleen sneller leeg waardoor je weer sneller moet laden. Het doet ook meer een beroep op jouw elektrische auto. Denk bijvoorbeeld aan de motor. Hoewel het geen verbrandingsmotor is, wil je niet dat de motor te hard moet werken. De bandenspanning regelmatig checken zorgt ervoor dat je dit probleem niet meer hebt! 

3.    Kies regelmatig voor onderhoud

Auto’s kunnen heel lang meegaan, zeker wanneer je auto goed is onderhouden. Zorg daarom ervoor dat je niet pas met je auto naar de garage gaat wanneer er iets kapot is. Maar dat je dit met enige regelmaat doet. Plan na een x-aantal kilometers bijvoorbeeld een grote beurt in. En natuurlijk de verplichte APK. 

Dat een auto in kwaliteit afneemt is, zoals we net al zeiden, onvermijdelijk. Toch is het lang rijden in een auto de meest duurzame optie. Wil jij zo duurzaam mogelijk omgaan met je auto? Dan rij je er gemiddeld 8 tot 10 jaar in. 

Volgende

Je eerste radiografisch bestuurbare auto: hier moet je op letten

Vorige

Bruiloft op de planning? Dit draag je als man naar een bruiloft

laatste van Blog