Je eerste radiografisch bestuurbare auto: hier moet je op letten

Racen met een radiografisch bestuurbare auto is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Hiervoor zijn drie logische verklaringen. Op de eerste plaats is het gewoon een ontzettend leuke creatieve en competitieve hobby. Creatief vanuit het idee dat je zelf je voertuig steeds verder kunt verbeteren en competitief omdat je ermee kunt racen en zo wedstrijdjes met je vrienden kunt organiseren. Ten tweede omdat de autoracesport dankzij Max Verstappen de laatste jaren veel meer belangstelling trekt. Velen zouden graag zelf op het circuit rondrijden, maar slechts weinigen is dat gegund. Dan is racen met een radiografisch bestuurbaar voertuig natuurlijk wel een mooi alternatief. De derde verklaring schuilt in het feit dat de techniek de laatste jaren grote sprongen heeft gemaakt, waardoor je topsnelheden kunt bereiken die hoger liggen dan de maximum snelheid op de Nederlandse autowegen.

Het type motor

Daarmee zijn we ook meteen aangekomen bij het eerste aandachtspunt, wanneer je voor het eerst een radiografisch bestuurbare auto gaat aanschaffen: de motor. Zo’n voertuig wordt trouwens ook wel kortweg een RC-auto genoemd, waarbij de letters RC staan voor Radio Controlled. Als je de specificaties van populaire RC-auto’s zoals de XRT Traxxas bekijkt, zal je wellicht opvallen dat ze zijn uitgerust met een borstelloze motor. Dit type motoren is vrijwel onderhoudsvrij en levert hoge snelheden en een zeer goede wendbaarheid van het voertuig op. Juist voor beginners is dit een zeer geschikt type motor. Er zijn ook RC-auto’s met een brandstofmotor. Je moet hiervoor wel voldoende kennis van motoren hebben, want alles draait hierbij om de afstelling. Tevens moet je er rekening mee houden dat je telkens opnieuw brandstof zult moeten aanschaffen en dat je schadelijke uitlaatgassen produceert.

Kies je terrein

Voordat je overgaat tot de aanschaf van een RC-auto is het belangrijk om eerst te bepalen waar je ermee wilt gaan rijden. Op de openbare weg mag je zo’n ding niet gebruiken, dat zou veel te gevaarlijk zijn voor het verkeer. Een afgeschermd terrein is perfect, maar wil je echt gaan racen, dan zul je een groter terrein nodig hebben. Er zijn ook speciale racebanen voor het houden van races met RC-auto’s. Het type terrein (asfalt, zand, gras) is ook bepalend voor welk type banden je voertuig nodig heeft. Zo kun je voor de Rustler Traxxas bijvoorbeeld verschillende banden kopen, elk met een nauwkeurig ontwikkeld profiel voor de beste grip.

Volgende

Dit is waarom steeds meer mensen overstappen van leaseauto naar e-bike

Vorige

Zo blijft de batterij van je elektrische auto gezond 

laatste van Blog