Wat kost een badkamer verbouwing?

white ceramic sink near white ceramic sink

Een verbouwing van de badkamer kan een flinke impact hebben op zowel het wooncomfort als de waarde van je huis. Maar een van de eerste vragen die opkomt bij het overwegen van zo’n project is: wat gaat dit eigenlijk kosten? Het antwoord op die vraag is niet eenduidig en hangt af van verschillende factoren. Laten we die eens nader onder de loep nemen.

Een eenvoudige opfrisbeurt of een complete renovatie?

De kosten van een badkamer verbouwing kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van de omvang van de werkzaamheden. Een eenvoudige opfrisbeurt, zoals het vervangen van enkele oude tegels of het schilderen van de muren, kan al gedaan worden voor een paar honderd euro. Aan de andere kant van het spectrum vind je complete renovaties, waarbij je kunt denken aan een nieuwe indeling, het plaatsen van een dubbele wastafel of zelfs het toevoegen van luxe elementen zoals een whirlpool. In dat geval kunnen de kosten oplopen tot tienduizenden euro’s.

Denk goed na of je de financiering hiervan kunt rondkrijgen. Er bestaan speciale verbouwleningen, zoals bij Krediet.nl. Zorg wel dat je de lening kunt terugbetalen. 

Materialen maken het verschil

De keuze van materialen is een andere factor die sterk bijdraagt aan de kosten. Ga je voor standaard keramische tegels of kies je voor natuursteen? Een douchecabine van kunststof is bijvoorbeeld goedkoper dan een glazen variant. En wat dacht je van de kranen en andere sanitaire voorzieningen? Een simpele kraan kost je misschien rond de 50 euro, maar een designkraan kan wel tot 300 euro of meer oplopen.

Arbeidskosten

Naast materialen is arbeid een van de grootste kostenposten bij een badkamerrenovatie. Ga je een groot deel van het werk zelf doen, dan kun je op dit gebied veel besparen. Echter, voor specialisme zoals het aanleggen van elektra of het installeren van sanitair is het meestal raadzaam om een expert in te huren. De kosten hiervan kunnen variëren, maar een goede indicatie is om uit te gaan van 40 tot 60 euro per uur.

Onverwachte kosten

Zoals bij veel verbouwingsprojecten het geval is, kunnen er altijd onverwachte kosten om de hoek komen kijken. Misschien blijkt er achter de oude tegels een probleem met de waterleiding te zitten, of misschien valt de plaatsing van die nieuwe inloopdouche toch ingewikkelder uit dan verwacht. Het is daarom verstandig om altijd een buffer in te calculeren van ongeveer 10 tot 15 procent bovenop je initiële begroting.

De kosten van een badkamerverbouwing variëren dus afhankelijk van de omvang van de verbouwing, de gekozen materialen en de arbeidskosten. Een kleine opfrisbeurt kan relatief goedkoop zijn, terwijl een volledige renovatie met luxe elementen flink in de papieren kan lopen. Door goed vooronderzoek te doen en verschillende offertes te vergelijken, krijg je een realistisch beeld van wat je kunt verwachten. En vergeet niet om een buffer in te plannen voor onvoorziene uitgaven. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Volgende

Zelf een moderne koffietafel maken

Vorige

Waarom je beter de iPhone 14 kan overslaan, en moet gaan voor de iPhone 15

laatste van Blog