Met staal een stoer industrieel interieur creëren

Met de oververhitte woningmarkt is het niet gemakkelijk om aan een woning te komen. Heb jij een woning kunnen bemachtigen? Dan mag je daar zeker trots op zijn. En het is het dan ook echt wel waard tijd en aandacht te besteden aan het interieur. Belangrijk is daarbij te bedenken wat jij mooi vindt, en in wat voor soort interieur jij je thuis zal voelen. Een echt mannelijk interieur voor stoere gozers bestaat uit pure, rauwe materialen met strakke lijnen. Ben jij ook echt fan van een industrieel interieur? Hieronder vind je diverse tips om dit te creëren in huis.

Een industrieel interieur: de hoofdlijnen

De industriële interieurstijl haalt zijn inspiratie uit de architectuur van fabrieken uit de negentiende en twintigste eeuw. De ruimtes zijn open, met hoge plafonds en veel natuurlijke lichtinval. Het kleurenpalet is zeer sober en ingetogen. Denk aan veel zwart en grijstinten. Voor enig contrast kun je daarnaast wel wit, mosterdgeel, cognac of andere bruintinten, blauw of groen toevoegen.

De materialen in een industrieel interieur zijn robuust en hebben een ruwe of geen afwerking. In de meubels zie je bijvoorbeeld veel verweerd hout en leer terugkomen. Verder zie je ook veel verweerde, bakstenen muren of muren van beton. Op de vloer past in deze stijl goed een gietvloer met betonlook of grote vloertegels. Een ander materiaal dat perfect past binnen deze rauwe, stoere interieurstijl is staal.

Ontwerpen van interieuritems met staal

Vanwege de groeiende populariteit van industriële interieurs zijn er intussen tal van bouwmaterialen en interieuritems ontworpen waarin staal of metaal is verwerkt. Op het gebied van de ‘opstal’ van een woning kun je denken aan glazen binnendeuren die afgewerkt zijn met staal, stalen raamkozijnen en schuifpuien of een stalen trapleuning. Ook in de keuken kun je staal tegenkomen. Denk aan een losstaand metalen keukenblok dat mooi combineert met een groot rvs fornuis.

Tegenwoordig zijn er ook veel meubels waarin staal of metaal verwerkt is. Neem bijvoorbeeld een eettafel met stalen tafelpoten, metalen meubelpoten onder de bank of fauteuils, een stalen lockerkast in de woonkamer, hal of slaapkamer als opbergruimte en een stalen tafellamp of hanglamp. 

The real deal: je woning inrichten als een écht magazijn

Vind je al meubels met staal erin verwerkt, toch net allemaal wat te gemaakt en ‘ontworpen’? Dan kun je ook items uit een echte magazijninrichting voor je interieur gebruiken! Denk bijvoorbeeld aan een (tweedehands) stalen bak. Deze kun je op diverse manieren gebruiken. Als grote, stoere plantenbak (want ja, ook mannen hebben tegenwoordig een interieur met planten). Of als superunieke loungestoel met heerlijk dikke kussens erin. Voor de slaapkamer kun je denken aan een stellingkast met draadmanden of opbergbakken voor je kleding. En voor je home office een in hoogte verstelbare werkbank als bureau.

Tip: een interieur is niet compleet zonder decoratie. Met een creatieve fotocanvas geef je ook een industrieel interieur een extra boost.

Praktische inrichting van je opslagruimte

Vanwege de praktische aard van professionele opslagmiddelen zijn ze veelzijdig in te zetten. Is het niet in je interieur, dan wel in ieder geval in de garage of schuur om al je gereedschap veilig en georganiseerd op te kunnen bergen. Of in de kelder of op zolder om spullen op te slaan die je niet zo vaak nodig hebt.  
Je leest dat je met een industrieel interieur echt alle kanten op kan. Meer inspiratie over deze woonstijl kun je hier vinden.

Volgende

Zo richt je de tuin in voor jou en je vrienden

Vorige

6 tips om goed je auto te onderhouden

laatste van Blog