6 tips om goed je auto te onderhouden

black vehicle part close-up photography

We willen allemaal dat onze auto zo lang mogelijk mee gaat. Iedereen weet dat goed onderhoud hierin een cruciale rol speelt. Het bevordert de levensduur en prestaties, maar ook de veiligheid van de auto. 

Door regelmatig onderhoud uit te voeren kan je ook voorkomen dat je in één keer veel reparatiekosten moet betalen. Daarnaast is het positief voor de doorverkoopwaarde die je auto heeft, want een goede onderhoudshistorie is veel waard. Hier zijn 6 belangrijke onderhoudstips: 

1. Controleer de olie

In de motor zitten veel bewegende onderdelen en het is belangrijk dat die goed gesmeerd en beschermd worden. Olie speelt hierin een cruciale rol. Het is van belang om het oliepeil regelmatig te controleren en bij te vullen indien nodig. Het wordt aangeraden om 1 keer per jaar je olie te (laten) vervangen. 

2. Check de bandenspanning en conditie van de banden

De veiligheid en efficiëntie van banden is uiteraard cruciaal. Controleer daarom elke maand en/of voor lange ritten de bandenspanning. Een te lage bandenspanning zorgt voor een hoger brandstofverbruik en een te hoge bandenspanning voor slijtage. Daarnaast is het belangrijk om het profiel op de banden te controleren. Deze moet minimaal 1,6 mm zijn. 

3. Luchtfilters vervangen

Om de motor optimaal te laten presteren is het belangrijk om schone luchtfilters te hebben. Vervang daarom de luchtfilters van de motor regelmatig om de motorprestaties te behouden. 

4. Koelsysteem onderhouden

Een koelsysteem moet goed werken om oververhitting te voorkomen. Controleer daarom regelmatig goed de staat en het niveau van de koelvloeistof en volg goed de instructies van het onderhoudschema van de fabrikant.

5. Reinig de Carburateur

Voor auto’s die nog zijn uitgerust met een carburateur geldt dat het goed schoonhouden hiervan belangrijk is voor de prestatie van de motor en efficiëntie. Een vieze carburateur kan verschillende problemen veroorzaken. 

Hierbij te denken aan problemen met starten, onregelmatig stationair draaien en verlaagde brandstofefficiëntie. Moet jij je carburateur schoonmaken? Dutch Performance Products biedt producten waarmee jij je carburateur schoon kan maken en zo hoge reparatiekosten kan voorkomen.

6. Schoonmaken van je auto

Door regelmatig je auto te wassen zorg jij ervoor dat vuil, zout en chemicaliën niet de lak van je auto aantasten. Voorkom roest en corrosie door te wassen en te waxen.

Tot slot

Goed onderhoud is dus essentieel voor het op peil houden van de prestaties van jouw auto op de lange termijn. Preventief onderhoud is de beste methode om hoge reparatiekosten te vermijden. 

Dit zijn slechts enkele tips om ervoor te zorgen dat jij weet wat je kan doen. Voor specifieke aanbevelingen over jouw auto is het verstandig om een professional te raadplegen

Volgende

Met staal een stoer industrieel interieur creëren

Vorige

Steeds meer mannen experimenteren met 3D printers 

laatste van Blog