Je hebt alles al in de kast liggen. Snowboard, Een racestuur voor je race games, een elektrische fatbike en zelfs een surfpak liggen in je kast stof te happen. Het lijkt erop dat je alles al hebt en ook dat je snel uitgekeken raakt op de gadgets die altijd hype zijn. Maar wat nou als ik je vertel dat er een nieuwe gadget is, die je hele leven op zijn kop zet. Een gadget die je het hele jaar door kan gebruiken en waardoor jij de vriend in de groep bent, die iedereen liefkozend “David Attenborough” noemt.
Maak je eigen natuurdocumentaires.
Je zult vast en zeker wel hebben meegekregen dat de afgelopen jaren er weer wolven in Nederland rondlopen. Er zijn ongeveer 20 wolven op dit moment in Nederland. Deze schuwe dieren kun je niet zomaar op de gevoelige plaat vastleggen natuurlijk en je wilt ook niet de kans lopen om oog in oog met een wolf te komen staan. Je hebt wel een paar lessen MMA gevolgd bij de gym, maar een roedel wolven vecht je niet van je af. Gelukkig hebben wij bij Gozer.nl wat onderzoek gedaan naar een gave oplossing om dichter in de buurt te komen bij de wolven en andere schuwe dieren.
De perfecte tool voor natuurfotografie
Voor degenen die gepassioneerd zijn over fotografie, hun tuin willen beveiligen of voor de avonturier die vaak op vakantie gaat, biedt een wildcamera een unieke kans om verbluffende foto’s en video’s van het dierenrijk vast te leggen. Deze camera’s (uitgerust met geavanceerde technologie) zijn ideaal voor zowel amateurs als professionals. Ze bieden de mogelijkheid om dieren in hun natuurlijke habitat vast te leggen, zonder hen te storen.
Hoe werkt een wildcamera nu eigenlijk?
Een wildcamera (soms ook wel trailcam of wildlife camera genoemd) is een gecamoufleerd kastje met een full HD camera, die foto’s en video’s maakt van alles wat er voor de lens loopt. Dankzij geavanceerde trigger sensors, kan een hert, een eekhoorn of een wolf de camera activeren. Hierdoor hoef je dus niet zelf de foto’s en video’s te maken. Deze worden automatisch opgeslagen op een SD-kaart, zodat je later op je gemak de beelden kunt bekijken.
Het voordeel is dat je niet zelf de foto’s hoeft te maken en op deze manier verstoor je de omgeving niet. Dit is niet alleen veilig, maar helpt ook de beste foto’s te maken. Zeker met schuwe dieren kan het een lange tijd duren voordat ze tevoorschijn komen. Gelukkig is de wildcamera gecamoufleerd, hebben nachtvisie en sommige versies zijn uitgerust met een zonnepaneel, zodat overdag de batterij kan worden opgeladen. Hierdoor kan de camera net zo lang foto’s maken tot de SD kaart vol is.
Aan de slag met je eigen wildcamera
Ok, nu heb je een wildcamera aangeschaft. Wat is nu de volgende stap? Nu je een wildcamera hebt, is het belangrijk dat je niet meteen in het diepe duikt. Probeer eerst in je tuin of een gecontroleerde omgeving de camera uit te testen. Een wildcamera komt met een band die je om een boom of tak kan binden. Zo blijft je camera op zijn plek. De beste hoogte om een wildcamera op te hangen is ter hoogte van je heup. Nadat je de wildcamera hebt getest en je alle functies hebt geprobeerd, ben je klaar om eropuit te gaan en je eigen foto’s en video’s te maken.
Extra tip: Zorg ervoor dat je niet je wildcamera op privéterrein plaatst of op plekken waar je niet mag zijn. We willen allemaal een goede foto of video, maar je wilt niet in problemen komen. Raadpleeg altijd eerst een boswachter of lokale autoriteiten voordat je een gebied betreedt of een camera ophangt.
Dat is allemaal leuk Gozer, maar ik ben niet zo avontuurlijk
We kunnen ons voorstellen dat het niet voor iedereen is weggelegd om in het bos op zoek te gaan naar een wolf. Het kan zijn dat je in de stad woont en helemaal geen tijd hebt om het park of bos te bezoeken, laat staan met een camera te rommelen.
Gelukkig kun je een wildcamera voor meer gebruiken dan alleen natuurfoto’s. Hier zijn wat praktijkvoorbeelden:
Beveiliging: Heb je een tuin of het fietsen steegje achter je huis in de gaten houden? Dankzij een wildcamera met wifi kun je vanaf de bank de afbeeldingen direct naar je laptop of telefoon sturen. Zo hoef je de deur niet uit.
Timelapse: Wil je het verloop van de dag in een korte video weergeven? met de timelapse functie, kun je de aanbouw van je huis volgen, een leuke video van je kinderen die een sneeuwpop in de tuin maken of een prachtige zonsondergang filmen.
Een gadget met een missie
Het gebruik van een wildcamera opent een wereld vol verwondering. Je krijgt de kans om zeldzame dieren te zien, natuurlijke wonderen te observeren en momenten vast te leggen die anders verborgen zouden blijven. Elke keer dat je de beelden bekijkt, is het alsof je een nieuwe wereld ontdekt.
Door een wildcamera te gebruiken, kun je ook bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Door het observeren van diergedrag en -patronen, kunnen deze camera’s helpen bij het verzamelen van belangrijke gegevens voor onderzoek naar dieren in het wild en hun habitats. Dit maakt van elke gebruiker een burger wetenschapper, die bijdraagt aan een groter begrip van onze natuurlijke wereld.
Er loopt meer rond in je tuin dan je denkt
Behalve de wolven in de Nederlandse bossen, hebben we dassen, bevers, otters, ooievaars, herten en nog veel meer dieren die je met een wildcamera kunt fotograferen. Mocht je dichterbij via een wifi verbinding je foto’s en video’s binnenhalen van de egels in je tuin? Dan is de wildcamera je beste vriend. Zo kun je niet alleen je eigen natuurdocumentaires maken, maar ook veel leren van de natuur om je heen. Of je nu in de stad woont, of op de Veluwe bent. Een wildcamera is iets wat deze gozer in zijn tas wilt hebben als hij op pad gaat.