Waarom is een overlijdensrisicoverzekering belangrijk om af te sluiten?

Je wil er misschien niet te veel over nadenken. Maar er kan een tijd zijn dat je er niet meer bent. En dan wil je het wel goed geregeld hebben voor je nabestaanden. Toch? Een overlijdensrisicoverzekering helpt je hierbij. Wat het precies inhoudt en waarop je moet letten bij het afsluiten van deze verzekering, kun je in deze blog lezen.

Wanneer jij komt te overlijden, is het verdriet en de rouw voor je nabestaanden al erg genoeg. Je wil dan niet dat ze zich ook financieel nog zorgen moeten maken. Door een overlijdensrisicoverzekering – afgekort ORV – af te sluiten geef je je nabestaanden een stukje financiële zekerheid mee. Bijvoorbeeld om de hypotheek te kunnen betalen of de studie van de kinderen. Dus de vraag: waarom is een overlijdensrisicoverzekering belangrijk om af te sluiten? Kun je beantwoorden door te zeggen: je wilt dat je nabestaanden financiële zekerheid hebben wanneer jij er niet meer bent. 

Wat is een overlijdensrisicoverzekering precies?

Als je een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten dan wordt er een bepaald bedrag uitbetaald wanneer je komt te overlijden. Jij bepaalt welk bedrag je wilt verzekeren en naar wie dat bedrag gaat, mocht je overlijden tijdens de looptijd van de verzekering. Denk aan je partner of je kinderen. Op deze manier hoeft je partner zich bijvoorbeeld niet zorgen te maken over het aflossen van de hypotheek of het betalen van de huur. Vaak denken mensen dat een overlijdensrisicoverzekering hetzelfde is als een levensverzekering. Maar dat is niet helemaal waar. Een levensverzekering wordt meer gezien als een verzamelnaam voor meerdere verzekeringen. Een overlijdensrisicoverzekering is daar onderdeel van. Net zoals een uitvaartverzekering of een kapitaalverzekering. 

Kosten voor een overlijdensrisicoverzekering

En het is misschien niet iets waar je nu over na wilt denken, maar er kan zich altijd een tragisch ongeluk voordoen waardoor je komt te overlijden. Hoewel jij er dan niet meer bent, kun je je wel voorstellen hoe het voor je nabestaanden zal zijn. Je kunt gelukkig al een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor een paar euro per maand. Het precieze bedrag hangt af van welk bedrag je wilt verzekeren en van je leeftijd en je gezondheid. Maar er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar of je rookt of niet. Je bepaalt zelf welk bedrag je wilt verzekeren.. En de looptijd. Zo kun je je voorstellen dat als je 25 jaar bent, de kans dat je overlijdt minder groot is dan wanneer je 70 jaar bent. Het maandbedrag is lager als je gezond en jonger bent. Maar de looptijd is vaak wel langer. 

Wil jij een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, maar rook je nog? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk stopt. Hier lees je daar meer over.

Waar moet je opletten bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering?

Het is dus goed om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Op die manier zorg je ervoor dat jouw nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken. Ze hebben op dat moment tenslotte al meer aan hun hoofd. Als je besluit om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten is het goed om te letten op het bedrag dat je wilt verzekeren. Het moet tenslotte genoeg zijn om aan de financiële behoeften van je gezin te voldoen. Geef vervolgens ook duidelijk aan wie de begunstigden zijn voor de uitkeer van de verzekering. Denk aan partners, ouders of kinderen. Wil jij goed voor jezelf zorgen, zodat je lang en gezond kunt leven? Lees dan ook even deze blog!

Volgende

Alles over moderne en populaire hanglampen voor de eettafel

Vorige

De aantrekkingskracht van gokken door de eeuwen heen

laatste van Blog