/

7+ uur slaap krijgen lastig? Deze vitamine kan helpen 

empty white and gray bed set

Er zijn een aantal dingen die je nachtrust flink kunnen verstoren. Denk dan niet alleen aan luidruchtige buren, maar ook aan het blauwe licht van je telefoon of laptop. Net zo goed kan cafeïne vlak voor het slapengaan roet in het eten gooien als het om je nachtrust gaat. Heb je er wel eens aan gedacht dat voeding eveneens kan bijdragen aan een slechte nachtrust? Zo bepaalt je vitamine D niveau in belangrijke mate hoeveel uur je slaapt per nacht. Dit is het verband tussen vitamine D en een gezonde nachtrust.

Veel mensen hebben een vitamine D-tekort zonder dat ze het weten. Toch kan het verstandig zijn om je vitamine D-status te checken. Zeker als je slecht slaapt. Deze vitamine heeft namelijk een behoorlijke invloed op je slaapkwaliteit en -hoeveelheid. Laten we eens kijken hoe dat zit.

Dit is het verband tussen vitamine D en je nachtrust

Het verband tussen vitamine D en onze slaap is een wat ingewikkeld verhaal. In het kort komt het erop neer dat zich in ons brein vitamine D receptoren te vinden. Dit zijn eiwitten waaraan de vitamine kan binden. 

Opvallend is dat de vitamine D receptoren zich vooral bevinden in hersengebieden die te maken hebben met het regelen van de slaap. Dit zegt iets over het belang van deze vitamine voor onze nachtrust.

Nu blijkt dat vitamine D eveneens een directe invloed heeft op de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Daar komt bij dat de vitamine betrokken is bij ongemakken die een effect hebben op onze slaap.

Aan de andere kant blijkt dat mensen die voldoende vitamine D binnenkrijgen, vaak ook voldoende slapen. De zogenoemde kortslapers hebben juist een vitamine D-inname die ruim onder de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zit.

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D is de hoeveelheid die we minimaal nodig hebben om te voorkomen dat we ziek worden. Mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen, krijgen daar slechts zo’n 10 procent van binnen.

Als we kijken naar de hoeveelheid vitamine D die we dagelijks nodig hebben voor een optimale vitamine D-status, dan is de hoeveelheid die kortslapers binnenkrijgen slechts een fractie van deze gewenste hoeveelheid. Vooral voor hen is het dus de vraag: hoe krijg ik voldoende vitamine D én voldoende slaap?

Bronnen van vitamine D

Vitamine D krijgen we binnen via zonlicht, voeding en supplementen. Zonlicht in de zomer is de beste bron. We hebben in de zomermaanden, als de zon op zijn hoogst staat, over het algemeen slechts een kwartier tot een half uur per dag nodig om voldoende van de vitamine aan te kunnen maken.

Vitamine D aanmaken doet ons lichaam onder invloed van UV-straling. Het is daarvoor belangrijk dat deze straling direct op de huid komt en niet wordt tegengehouden door zonnecrème of kleding. 

Je hoeft niet te gaan zonnebaden om voldoende vitamine D uit zonlicht aan te kunnen maken. Met je hoofd en handen in de zon is al voldoende. Je huid moet voor de aanmaak wel wat kleuren, maar deze mag natuurlijk niet verbranden.

Vitamine D vind je ook in een aantal voedingsmiddelen, hoewel in kleine hoeveelheden. Vette vissoorten als zalm en makreel zijn de beste bronnen. Je vindt de vitamine ook in champignons en andere vegetarische voedingsmiddelen, maar hierbij gaat het om inactieve vitamine D.

Je lichaam moet inactieve vitamine D uit planten eerst nog omzetten voordat het de voedingsstof kan inzetten. Het beste is dan ook om je lijf in de wintermaanden actieve vitamine D aan te bieden. In deze periode van het jaar is de zonkracht namelijk niet sterk genoeg om voldoende van de vitamine te kunnen produceren.

Zo kies je het beste supplement

Als je een vitamine D supplement gaat kopen, let dan op of je de actieve variant van deze vitamine in handen hebt. Dat is vitamine D3. Verder is het belangrijk dat een supplement goed opneembaar is en de juiste dosering bevat. Op deze manier kun je werken aan een goede vitamine D-status in je lijf, wat kan bijdragen aan een goede nachtrust.

Bron

Ikonte, C.J. et al. (2019). Micronutrient Inadequacy in Short Sleep: Analysis of the NHANES 2005–2016. Nutrients, 11, 10, 2335.

Volgende

Waarom je beter de iPhone 14 kan overslaan, en moet gaan voor de iPhone 15

Vorige

Digitaal evenwicht: hoe je game- en schermtijd in balans houdt

laatste van Blog