Turkse scheldwoorden – wat betekenen ze en waar komen ze vandaan?

Ondanks dat je zelf wellicht Nederlands bent is de kans groot dat je wel wat Turkse scheldwoorden kent. Veel mensen zijn namelijk bekend met termen uit onder andere films en rapmuziek. Nu zijn er ook een hoop mensen die eigenlijk geen idee hebben hoe ze schelden in het Turks, laat staan waar de woorden eigenlijk vandaan komen. Mocht ook jij tot deze groep behoren dan hebben we goed nieuws voor je. In dit artikel vind je namelijk alles terug wat je moet weten over Turkse scheldwoorden, van een lijst met woorden tot aan de totstandkoming. Dankzij deze info weet je tenminste wel wat iedereen alsmaar roept op straat!

Hoeveel Turken kent Nederland eigenlijk?

We laten je straks meer zien over de invloed van de Turkse taal op ons eigen taalgebruik. Maar voor het zover is willen we je eerst wat meer laten zien over de hoeveelheid mensen met Turkse komaf in Nederland. Mensen vergeten het namelijk nog wel eens, maar Nederland is een land met een zeer grote hoeveelheid mensen van Turkse afkomst. Op dit moment zijn er ruim 4.2 miljoen mensen met een migratie achtergrond in Nederland. naar schatting zijn er zo’n 0.5 miljoen mensen van Turkse komaf. Dit is aanzienlijk veel, al helemaal ten opzichte van de groep mensen uit bijvoorbeeld Marokko of Tunesië. Bijzonder aan Turkse Nederlanders is dat zij over een dubbele nationaliteit beschikken. Dit houdt dan ook in dat zij zowel in Nederland als in Turkije mogen stemmen.

Invloed van de Turkse taal

De invloed van de Turkse taal is ontzettend groot, al helemaal als je kijkt naar de ontwikkeling van de mensen die van oorsprong uit Turkije komen. Dit is natuurlijk niet zo gek, taal vormt namelijk essentieel onderdeel van onze identiteit. Voor velen is taal de belangrijkste manier om hunzelf uit te drukken en om aan te geven tot welke groep ze behoren. Taal kan zowel verbinden als verdelen. Mensen die dezelfde taal spreken, voelen immers een sterke verbondenheid. De mensen die elkaar niet begrijpen hebben daarentegen wat minder vaak een band. Dit is dan ook de reden dat het noodzakelijk is om je te verdiepen in de taal van de ander.

Turkse woorden en straattaal

Heel wat mensen zijn wel bekend met de Nederlandse straattaal. Dit is de taal die met name gebezigd wordt in rapmuziek, al zijn er ook genoeg jongeren die het gewoon gebruiken tegenover vrienden. Over het algemeen is straattaal erg populair onder mensen uit Suriname, Marokko en Turkije. Daar waar straattaal zo’n 20 jaar geleden met name gedomineerd werd door mensen uit Suriname is het op dit moment echt de Turkse taal die de boventoon voert. Dit is onder andere te danken aan de populariteit van de serie Mocro Maffia. Hoewel een groot deel van de spelers Marokkaans is zijn er ook een hoop Turkse spelers die meedoen aan de serie.

Door straattaal te gebruiken, laten vooral jongeren zien dat ze deel uitmaken van de straatcultuur. Binnen deze cultuur heerst over het algemeen een diepgeworteld wantrouwen tegenover alles en iedereen die ook maar iets te maken heeft met de Nederlandse cultuur. Hier moet je met name denken aan autoriteiten zoals school, werk en de overheid. Respect speelt een uiterst belangrijke rol in de straatcultuur, maar dit moet volgens de Turkse cultuur wel verdiend worden. Wanneer je je verdiept in de Turkse taal zal je dan ook zien dat dit overal om je heen terug te vinden is.

Dé bekendste Turkse scheldwoorden

Nu ben je natuurlijk benieuwd naar de bekendste Turkse scheldwoorden die je kunt leren. Om het wat makkelijker te maken hebben we hieronder een selectie gemaakt met de woorden die je gewoon moet kennen als niet-Turkse Nederlander zijnde:

  • Orospu çocuğu (Hoerenzoon): Deze zin wordt vaak gebruikt om iemand te beledigen door zijn afkomst of karakter aan te vallen. Het wordt beschouwd als een van de ergste en ook gelijk meest beledigende Turkse scheldwoorden. Dit komt natuurlijk voort uit de cultuur van respect en eer die in Turkije alom bekend is.
  • Anima koyayım (Ik neuk je moeder): Deze zin wordt gebruikt om woede, frustratie of ongeloof uit te drukken. Het is belangrijk om te benadrukken dat het gebruik van dit woord zeer beledigend en respectloos is. Dit is dan ook niet iets wat je op een spelende manier kunt zeggen, dit in tegenstelling tot veel Nederlandse scheldwoorden.
  • Piç (Klootzak): Dit woord wordt gebruikt om iemand te beledigen door zijn karakter in twijfel te trekken. Het is een denigrerende term die je niet kunt gebruiken in beleefde gesprekken. We zien dat deze term nog wel eens tussen vrienden onderling wordt gebruikt.

Schelden in Turkije

Turkse scheldwoorden vinden hun oorsprong in verschillende momenten in de geschiedenis. Het Ottomaanse Rijk heeft een belangrijke rol gespeeld in de vorming van de Turkse taal en de woorden die mensen gebruiken om elkaar uit te schelden. Daarnaast dragen regionale dialecten bij aan de diversiteit aan Turkse scheldwoorden. In Turkije is vloeken gebruikelijker onder goede vrienden of kennissen en wordt het over het algemeen als ongepast beschouwd in formele of openbare omgevingen, net als in Nederland eigenlijk. Het is wel van belang om te weten dat de houding ten opzichte van vloeken verandert en dat jongere generaties toch wat vaker schelden dan hun voorouders.

Taal verandert altijd weer

Door de info uit dit artikel heb je als het goed is een beter beeld gekregen over de Turkse scheldwoorden en over het ontstaan van deze woorden. Het mag duidelijk zijn dat taal, net als de samenleving in het algemeen, altijd weer onderhevig is aan verandering. Alleen door verandering zijn we in staat om te groeien als land. Door als Nederlander zijnde nieuwe woorden te leren van de mensen om ons heen verrijken we allemaal onze woordenschat. Tuurlijk, er zijn ook gewoon een hoop vrolijke Turkse woorden te vinden. Maar door de populariteit van rapmuziek en series als Mocro Maffia is het toch even wat handiger om de scheldwoorden uit dit land te kennen!

Volgende

Haal het maximale uit je GoPro met de juiste SD-kaart

Vorige

Wat doet een front-end developer?

laatste van Blog