The man, the myth, the legend: over het vermogen van Max Verstappen

a crowd of people holding flags

Waar de leus ’the man, the myth, the legend’ precies vandaan komt is ons niet helemaal duidelijk, maar dat het op Max Verstappen ‘mag’ slaan, klinkt ons goed in de oren. Max Verstappen, een bekend F1-coureur, heeft met zijn jonge leeftijd uitzonderlijke prestaties geleverd.

Jeugd

Hoewel Verstappen is geboren als Belg, staat hij bij ons bekend als Nederlandse trots. Zo voelt hij zich overigens zelf ook, Nederlands. Verstappen groeide op in Maaseik, een Belgisch plaatsje dichtbij de Nederlandse grens. Omdat hij zich zoveel onder Nederlanders bevond en ook zo werd opgevoed, voelt hij zichzelf meer aangetrokken tot Nederland. Daarom komt hij ook onder de Nederlandse vlag uit als coureur.

Al zeven jaar na zijn geboorte in 1997, mocht Verstappen meedoen met zijn eerste kartwedstrijd. Met het rijden raakte hij dus al gauw bekend. Heel verassend was dit overigens niet. Zijn vader, Jos Verstappen, was ook een bekend Nederlands F1 coureur. En de moeder van Verstappen, misschien niet zo bekend als pa, was ook op professioneel niveau bezig met karten en racen.

Carrière

Max Verstappen heeft een bijzonder knappe prestatie geleverd als jongste debutant ooit bij de Formule 1. Zijn carrière liegt er niet om. Hier volgt een chronologisch overzicht in vogelvlucht van zijn tocht richting overwinning.

  • 12 augustus 2014: Verstappen komt officieel uit voor het Red Bull Junior Team
  • 15 maart 2015: Verstappen rijdt als jongste debutant ooit zijn eerste Formule 1 rit tijdens de GP van Australië in Melbourne. Hij komt uit voor het satelietteam van Red Bull Racing, Toro Rosso
  • 30 september 2015: Hoewel Verstappen al aanzienlijke prestaties heeft geleverd, haalt hij pas op deze dag (zijn 18e verjaardag), het reguliere autorijbewijs.
  • 15 mei 2016: Nog steeds onder de vleugels van Red Bull Racing, won Verstappen de GP van Spanje. Als jongste winnaar ooit, zette hij hier een duidelijke toon voor zijn concurrenten.
  • 12 december 2021: Na jaren van succesvolle ritten pakte Verstappen de wereldtitel als autocoureur. Een jaar later, in 2022, wist hij deze titel wederom te veroveren en verdedigde hiermee zijn titel.

Met zijn vele overwinningen groeide de populariteit van Verstappen enorm. Hij heeft het hart van menig Nederlander veroverd. Kijk bijvoorbeeld naar de GP van Zandvoort in september 2021. De tribunes werden overvloed met Oranje-fans. Hij trekt bovendien zijn fans ook aan in het buitenland. Veel fans hebben het er voor over om stad en land af te reizen, zodat ze Max kunnen zien rijden. Met zijn 25 jaar, heeft de man veel energie en kan zijn gedrevenheid uiten in hetgeen hij dat hij het liefst doet: racen.

Concurrentie

Op dit moment wordt Lewis Hamilton beschouwd als de grootste concurrent van Max Verstappen. Hamilton is een zevenvoudig wereldkampioen en heeft een indrukwekkend palmares opgebouwd in de sport, met 103 Grand Prix-overwinningen en talloze andere prestaties.

Verstappen heeft echter laten zien dat hij een zeer sterke concurrent is voor Hamilton en heeft zoals vermeld al verschillende overwinningen behaald in de races. Verstappen heeft het ‘voordeel’ dat hij een stuk jonger is dan Hamilton. Daarom wordt hij beschouwd als een van de meest veelbelovende coureurs in de sport.

Andere topcoureurs die wellicht ook als concurrenten van Verstappen gezien kunnen worden, zijn onder meer Charles Leclerc, Valtteri Bottas, Sergio Perez en Lando Norris.

Vermogen

Het exacte vermogen van Max Verstappen is niet bekend, maar we weten dat hij een meerjarig contract bij Red Bull Racing heeft getekend van 50 miljoen euro per jaar. Het vermogen van Max Verstappen zou naar verluidt daar nog een stuk boven liggen. Het omvat immers zijn salaris als Formule 1-coureur, persoonlijke sponsorcontracten en prijzengeld.

Als een van de meest getalenteerde en populaire coureurs in de Formule 1, heeft Verstappen dus verschillende grote sponsorovereenkomsten. Dit zou gaan om deals met Red Bull, Jumbo Supermarkten, G-Star Raw en CarNext.com. Hij zou ook hebben geïnvesteerd in vastgoed en onroerend goed in Nederland, al is hier niet veel over bekend.

Het is echter belangrijk op te merken dat het vermogen van Verstappen slechts een schatting is en dat het in werkelijkheid hoger of lager zou kunnen zijn, afhankelijk van verschillende factoren. Hij kan zich wel een leven permitteren op Monaco, waar hij al enkele jaren woont. Dit zou ook een hint naar zijn levensstijl kunnen zijn en het vermogen wat daarbij hoort.

Privé

Max Verstappen is redelijk privé over zijn persoonlijke leven en heeft deelt niet alle details. Wat betreft zijn relatie: heeft hij sinds 2020 een relatie met de 34 jarige, Braziliaanse Kelly Piquet, die de dochter is van voormalig Formule 1-coureur Nelson Piquet. Kelly heeft al een dochtertje uit een vorige relatie. Verstappen heeft overigens geen concrete uitspraken gedaan over een kinderwens met Piquet. Hi zou op het moment hebben aangegeven dat hij op dit moment volledig gefocust is op zijn racecarrière.

Verstappen heeft zoals vermeld een appartement in Monaco, waar veel andere Formule 1-coureurs wonen. De plek heeft een gunstig belastingklimaat en de nabijheid van veel van de Europese races is groot. Zo vliegt hij gemakkelijk (in zijn privéjet!) van de ene naar de andere plek. Verder heeft hij ook een huis in Nederland, waar hij is opgegroeid.

Conclusie

Het vermogen van Max Verstappen heeft een omvang van miljoenen. In zijn nu al succesvolle carrière, heeft Max Verstappen verschillende deals ondertekend die genoeg geld in het laatje brengen. Dit omvat zijn salaris als Formule 1-coureur, sponsorovereenkomsten en andere inkomstenbronnen.

Met ouders en een partner die bekend zijn in het vak, heeft hij een stabiele thuisbasis opgebouwd. Hij weet waar hij het over heeft en wil nog elke dag leren. Met al twee overwinning van het wereldkampioenschap op zak, zou je misschien denken dat hij er genoeg van heeft. Niks is minder waar, want ook dit jaar zal hij weer op de racebaan verschijnen, onder het team Red Bull Racing.

Het is belangrijk op te merken dat het vermogen van Verstappen een schatting is. Het werkelijke vermogen van Verstappen zou hoger of lager kunnen zijn, afhankelijk van verschillende factoren. Wellicht dat hij ooit zelf nog een keer een antwoord geeft op de vraag, al is dat niet aannemelijk.

Volgende

Wat is de grootste cupmaat?

Vorige

Alex Soze: strafzaak, publiciteit en vermogen

laatste van Blog