/

Puistje op je lip: dit is wat je er tegen kan doen

Een puistje op het gezicht heeft iedereen weleens. Een puistje op je lip is een van de vervelendste plekken waar je het puistje kan krijgen. Vaak gaan ze gauw kapot en het doet zeer. In deze blog vertellen wij hoe een puistje op de lip kan ontstaan, maar ook wat je er tegen kan doen.

Puistje op je lip, en nu?

Puistjes op je lip zijn vooral heel vervelend, maar kunnen in de meeste gevallen niet heel veel kwaad. Zorg er in ieder geval voor dat je er zo goed mogelijk vanaf blijft. Mocht het zo zijn dat je het toch per ongeluk kapot krabt, dan duurt het herstel een stuk langer.

Puistje uitknijpen

Als je een puistje uitknijpt, bestaat de kans dat je er een litteken van over houdt. Mocht je jezelf toch niet kunnen inhouden, wacht dan tenminste tot de puist ‘rijp’ is. Dat betekent dat je puistje een zichtbaar wit puntje heeft. Zorg ervoor dat je je handen goed en grondig reinigt. Gebruik daarna een watje om het uit te knijpen. Als laatste moet je het gebied op je gezicht grondig reinigen. Het talg dat wel op de huid rondom blijft zitten, zal namelijk lijden tot een ontstekingsreactie.

Besmet met het puistjesvirus?

Onzin. Hoewel ruim de helft van de Nederlanders denkt dat het hebben van puistjes besmettelijk is, is niets minder waar. Mocht het zo zijn dat je een puistje op je lip hebt, dan kan je je partner nog gerust zoenen. De bacteriën die het puistje veroorzaken, zullen niet van persoon tot persoon overspringen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor jij een puistje op je lip hebt gekregen. We hebben het voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

 1. Verstopte talgklieren
  Op de rand van je lip en ander huid zitten relatief veel talgklieren. De kans dat er eentje verstopt raakt, is relatief groot. Door die verstopping ontstaat er een ontsteking, dat zich uit in een puistje.
 2. Slecht voedingspatroon
  Het is misschien niet hetgeen dat je wilt horen, maar het is wel waar: een slecht voedingspatroon kan bijdragen aan puistjes op je lip. Te veel vet, pittig en ander ongezond eten, laat sporen achter rond je mond. Bovendien is al het ongezonde eten niet fijn voor je darmen. Het puistje kan een alarmsignaal zijn dat ze meer vezels en water nodig hebben. Laat dit weekend de McDonalds dus maar even voor wat het is.
 3. Verstop gezicht
  Het hang samen met oorzaak nummer 1, maar ontstaat op een andere manier. Mocht je je huid vaak insmeren met bijvoorbeeld zonnebrandcrème, dan is de kans groter dat je een puistje krijgt. Een crème kan leiden tot ophoping van dode huidcellen en vuil, waardoor de porie verstopt raakt. Omdat je lippen snel kunnen verbranden, smeren sommigen het te dik in.

Het kan zijn dat een puistje rond je lip, een signaal afgeeft dat er wat anders aan de hand is met je lichaam. Zo zou je last kunnen krijgen van:

 • Periorale Dermatitis
  Dit is een eigenlijk een ziekte, waarbij er zich veel ontstekingen rond de mond ophopen. Een van die ontstekingen is een puistje. Naast de gewone ongemakken van puistjes, is de kans groot dat je hierbij last hebt van jeuk en een branderig gevoel. Mocht je vermoedens hebben dat je hier last van hebt, raadpleeg dan een huisarts of andere professional. Het is nooit verstandig om jezelf met iets te diagnosticeren. Een kleine noot: de ziekte komt het meest voor bij jonge, volwassen vrouwen en dus niet bij een gozer zoals jij.
 • Koortslip
  Een puistje kan teken zijn van een beginnende koortslip. Let op! Waar een puistje niet besmettelijk is, is een koortslip dat wel. Een koortslip wordt namelijk veroorzaakt door het Herpes-Simplex virus. Als je nog nooit een koortslip hebt gehad, is de kans kleiner dat het daar om gaat.
  Een koortslip is een teken van een (te) lage weerstand. Je moet dus nu ook gaan letten op je voedingspatroon en er eventueel iets in aanpassen.

Liever voorkomen dan genezen!

Natuurlijk voorkom je liever een puistje op je lip dan dat je moet wachten voordat deze geneest. De eerste tip die we je graag meegeven over het genezen van een puistje op je lip is geduld. In principe gaat een puistje vanzelf weer weg. Dit kan tot twee weken duren, maar vaak zal je er slechts een kleine week last van hebben.

Verder is het belangrijk dat je je gezicht goed schoon houdt. Dus misschien kan je je vriendin lief aankijken of je haar gezichtsreiniging mag gebruiken. Wellicht niet hetgeen waar je op zit te wachten, maar je zal zien dat het werkt. Om ervoor te zorgen dat je de juiste reiniging voor je gezicht gebruikt, kan je een professional raadplegen. Voor een hele vettige huid worden andere producten aangeraden dan bij een droge huid.

Daarnaast is het aan te raden om een gezonde levensstijl aan te houden. Vet en pittig eten is niet goed voor je huid, maar ook niet goed voor alles aan de binnenkant van je lichaam. Denk aan dichtslibbende aderen of overbelaste darmen, die een tekort aan van alles hebben. Het patatje is lekker en daar zijn we het absoluut over eens, maar het exclusief in plaats van maken, zal je een hoop ongemak schelen.

Tot slot is het aan te raden om niet te veel aan je gezicht te zitten. Mocht je van nature wel die neiging hebben, was dan een paar keer extra per dag je handen. Op je handen zitten ontzettend veel bacteriën en vuil, dat de poriën niet zullen waarderen.

Al met al kunnen we nog steeds constateren dat een puistje op je lip heel erg vervelend kan zijn. Het doet soms zeer en je spiegelbeeld wordt er niet per sé veel blijer van. Gelukkig is het niet besmettelijk en kan je er zo weer van af komen. Leef gezond en leef schoon en er is niks aan de hand

Volgende

Alex Soze: strafzaak, publiciteit en vermogen

Vorige

Mobicep: Vermogen, Vrouw, Auto’s en meer dat je wil weten

laatste van Blog