In vier stappen je eigen horecazaak

brown concrete building during night time

Als gepassioneerde ondernemer is het starten van een eigen horecazaak een ontzettend leuk project. Echter, het is niet een klusje dat je zomaar even klaart. Je loopt tegen een hoop papierwerk aan en hebt natuurlijk de juiste apparatuur nodig, bijvoorbeeld van Horecacentrum Brabant. In dit artikel leggen we je uit hoe je in vier stappen je eigen horecazaak start.

Opstarten

Het begint allemaal bij het papierwerk. Maak een afspraak bij de KvK en schrijf je in als horeca-ondernemer. Wanneer je ingeschreven staat, ontvang je een KvK-nummer en BTW-id-nummer die je nodig hebt voor de vervolgstappen. Heb je al een pand op het oog? Check bij de gemeente of het bestemmingsplan van dit pand een horecaonderneming toelaat ja of nee.

Vergunningen

Om een horecazaak te mogen runnen heb je een aantal vergunningen nodig. Deze kun je aanvragen bij de gemeente. Je hebt sowieso een exploitatievergunning horecabedrijf nodig en een alcoholvergunning. Als je ook van plan bent om een terras te openen heb je een terrasvergunning nodig en een omgevingsvergunning als je van plan bent om te gaan bouwen of slopen. Zorg ook dat je ingeschreven staat bij de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit). Hiermee garandeer je dat de levensmiddelen die jij biedt veilig zijn om te consumeren.

Het concept

Wat is het concept van jouw restaurant en wat ga jij serveren? Zeker als je in een buurt zit met meer horeca-gelegenheden is het belangrijk dat je jezelf als onderneming weet te onderscheiden. Zit jouw uniciteit in het concept, bijvoorbeeld tapas of shared dining, of ben jij bijvoorbeeld een gezonde junkfoodbar, veganistisch restaurant of biedt je gewoon goed eten voor een lagere prijs dan jouw concurrentie? Een helder concept maakt dat potentiële eters sneller jouw restaurant binnen zullen lopen.

Inrichten

Op basis van jouw concept kun je jouw restaurant, bar of bistro gaan inrichten. Houdt ten eerste rekening met jouw capaciteit. Het heeft geen zin om heel veel tafels neer te zetten als je maar een paar mensen personeel hebt. Als je de mogelijkheid hebt om snel veel eten te maken, is het juist zonde als er maar een paar tafels staan. Verlichting speelt een belangrijke rol in de inrichting van een horecagelegenheid. Dit is sterk sfeerbepalend en bepaalt dus ook of mensen wel of geen fijne ervaring hebben in jouw tent. Laat je eventueel adviseren door een interieurspecialist, zodat je zeker weet dat je eindigt met een smaakvolle en uitnodigende inrichting.

Volgende

Hoe potgrond en een grasmaaier bijdragen aan een gezonde tuin

Vorige

Vier tips voor een actieve en interessante vergadering

laatste van Blog