Hoe potgrond en een grasmaaier bijdragen aan een gezonde tuin

green and black lawnmower on green grass

Een gezonde tuin is het resultaat van regelmatig onderhoud en de nodige aandacht. Essentiële elementen zijn daarbij kalk, potgrond en een grasmaaier. In dit artikel kijken we naar de manier waarop deze elementen samenwerken om een bloeiende buitenruimte te creëren.

De magie van potgrond

Potgrond is een belangrijke basis voor je bloemen en planten. Het zit vol voedingsstoffen die cruciaal zijn voor een gezonde groei. Potgrond zorgt daarbij voor een goede beluchting van de wortels waardoor wortelrot voorkomen wordt. Naast dat potgrond water goed doorlaat, houdt het ook voldoende vast om de planten te voorzien van vocht om te groeien. Potgrond zit vaak in grote zakken en wordt gebruikt voor de zogenoemde kuipplanten. Er zijn verschillende samenstellingen van potgrond. Zo is er een speciale potgrondmengeling voor onder meer de moestuin, orchideeën en het gazon. Het mengsel is dan aangepast op die specifieke planten.

Gebalanceerde pH-waarde met kalk

Potgrond is een goede basis, maar het is belangrijk dat de bodem in zijn geheel ook gezond is. Een goede pH-waarde is daarbij essentieel voor een bloeiende tuin. Een te zure grond of juist te basische grond is niet gunstig voor je tuin. Door slechte voedingsopname groeien de planten minder, verkleuren de bladeren of gaan de planten zelfs dood. Met kalk neutraliseer je de zuren in de grond waardoor de pH-waarde weer stijgt. Kalk zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die in de grond zitten weer opgenomen kunnen worden door de planten. Denk daarbij aan calcium en magnesium. Regelmatig je tuin voorzien van wat kalk voorkomt verzuring van de grond, verbetert de kleiachtige structuur van de bodem en verrijkt zanderige bodems.

Grasmaaier

Het handhaven van de gezondheid van je gazon is cruciaal wanneer je het wilt behouden. Dit doe je niet alleen door te voorzien in de juiste voedingsstoffen. Gras moet regelmatig gemaaid worden, dit bevordert niet alleen de groei van het gras, maar zorgt ook voor een dichtere grasmat. Hierdoor wordt voorkomen dat onkruid en andere plantensoorten de ruimte innemen. Daarnaast leidt het regelmatig maaien van gras tot een gelijkmatig gazonoppervlak en een strak uiterlijk. Daarbij voorkom je dat het gras te lang wordt, wat kan leiden tot problemen, zoals schimmelgroei. Om het gras regelmatig te maaien is een grasmaaier een onmisbaar instrument. Welke grasmaaier bij jouw tuin past, hangt onder meer af van de grootte van het gazon. Bekijk alle soorten grasmaaiers van welkoop.nl om een keuze te maken die bij jouw past. Ga je voor een grote of kleine grasmaaier, een handgrasmaaier of een met accu of kies je toch voor de robotmaaier die al het werk voor je doet. Welke grasmaaier je ook koopt, door je gras vaak te maaien, zorg je voor een gezond en mooi gazon.

Volgende

Het effect van een gezonde leefstijl op je libido

Vorige

In vier stappen je eigen horecazaak

laatste van Blog