Tegenwoordig ligt je privacy op straat. Bijna alles wat je online doet, kan op één of andere manier teruggekoppeld worden naar wie je bent, zodat er eindeloze stromen van gerichte reclame op websites, in je mail en op je telefoon verschijnen. Er is een oplossing voor en dat is VPN, al is dit niet het wondermiddel dat veel mensen denken. Hoe gebruik je VPN precies, wat kun je ermee en heb je echt genoeg aan een goede VPN of is er meer nodig om veilig te kunnen internetten?
Hoe werkt VPN precies?
VPN, oftewel een Virtual Private Network, is in feite niets meer dan een versleutelde omleiding van je verbinding met de server waarop een website staat. Dit zorgt ervoor dat bedrijven en overheden niet of nauwelijks jouw internetgedrag aan jou kunnen koppelen. Op die manier blijf je aanzienlijk anoniemer en kan je internetprovider niet meer zien wat jij online doet, wat een prettig idee is aangezien dat jouw zaken zijn.
Het IP-adres dat gebruikt wordt voor de omleiding (de servers van de VPN-aanbieder) wisselt daarnaast regelmatig en vaak heb je keuze uit verschillende landen. Dat zorgt voor een verbeterde veiligheid en heeft daarnaast nog een aantal praktische voordelen, die je wellicht al aan voelt komen wanneer je regelmatig streamingdiensten gebruikt of veel online bent.
Wat kun je met VPN?
Goede VPN kost geld (al kun je geld besparen door goed te vergelijken), maar wat krijg je er nou eigenlijk voor terug? Een van de grootste voordelen is dat je veilig gebruik kunt maken van publieke netwerken. Dat zijn de netwerken die het grootste risico hebben op onderschepping van gegevens door hackers. Met VPN is dat niet mogelijk, omdat je verbinding versleuteld is en dat betekent dat hackers niet bij je gegevens kunnen, omdat die versleuteld zijn. Het voordeel van de anonimiteit hebben we al genoemd, maar een ander voordeel is (vooral tegenwoordig) nog aanzienlijk groter wanneer je altijd en overal toegang wilt hebben tot content.
Er zijn namelijk veel websites of apps die hun content uitsluitend aanbieden aan mensen in een bepaald land, of mensen in een bepaald land uitsluiten van toegang tot de content. Met een VPN-verbinding levert dit geen problemen meer op, omdat je zelf aan kunt geven vanuit welk land je de website wilt bezoeken. Ben je op vakantie en wil je dat ene Nederlandse programma terugkijken, maar wordt de toegang geweigerd omdat je je niet in Nederland bevindt? Dan zet je je VPN op Nederland en je kunt direct dat ene programma bekijken. Met VPN heb je dus altijd toegang tot content die nationaal aangeboden of uitgesloten wordt.
Is VPN zelf genoeg om veilig te internetten?
VPN gebruiken is een handige manier om veiliger en anoniemer op het internet te kunnen surfen, maar het is géén manier om jezelf te beschermen tegen hackers, virussen en malware. Daarom is het goed om ook met VPN op te letten wat je doet. Wanneer jij al je persoonlijke gegevens en creditcarddetails op een louche website invoert, kan je VPN-verbinding je niet beschermen.
Zorg daarom ook altijd voor een goede virusscanner en controleer altijd de websites waar je je op bevindt voordat je gegevens deelt. Er zijn een aantal handige manieren om je eigen online veiligheid te verbeteren, zoals:
- Gebruik unieke wachtwoorden en gebruik nooit één wachtwoord voor alle accounts;
- Geef geen persoonlijke gegevens weg voordat je gecontroleerd hebt of een website betrouwbaar is;
- Voer alleen betalingen uit op versleutelde websites (het slotje in de webbrowser voor de URL laat zien dat de pagina versleuteld is;
- Verlaat bij twijfel altijd de website of vraag iemand die meer verstand heeft van digitale veiligheid;
- Geef nooit iemand de inloggegevens van je bank, er is geen enkel bedrijf dat dit nodig heeft om een bestelling of aankoop te verwerken.
VPN draagt wel aanzienlijk bij aan je online veiligheid, omdat je verbinding versleuteld omgeleid wordt. Dat betekent dat je met VPN al flink wat minder risico online loopt dan wanneer je geen VPN gebruikt, maar gebruik vooral bovenstaande tips erbij om je online veiligheid nog verder te verbeteren.