Het beste moment om je caravan te verkopen (en waarom dat zo is)

man and woman sitting in front of RV trailer

Ben je caravanbezitter en overweeg je om het vakantiehuis op wielen van de hand te doen? In dit artikel lees je wanneer je dat het beste kunt doen en waarom dat zo is. Ook vind je een aantal praktische tips over de verkoop van een caravan en besteden we aandacht aan de administratieve regels op dit gebied.

Uitstel kan lucratief zijn

Het is verleidelijk om je caravan aan het einde van een vakantieseizoen te verkopen. Je hebt er voor het laatst gebruik van gemaakt en je wilt er meteen vanaf, zodat je geen winterstalling hoeft te regelen. Het uitstellen van de verkoop kan echter lucratief zijn. Iedereen die verkoop van een caravan overweegt, wil er namelijk in het najaar vanaf. Als je wacht tot in het voorjaar erop, kun je de caravan verkopen voor een veel betere prijs. Logisch, want op dat moment is de vraag vaak een stuk groter dan het aanbod. Schaarste kan de prijs opdrijven!

Verhelp mankementen

Niemand koopt graag iets dat kapot is of gebreken vertoont. Behandel een ander zoals je zelf behandeld zou willen worden, dus verhelp mankementen vooraf en zet daarna de caravan pas te koop. Wees ook altijd eerlijk over eventuele gebreken die niet opgelost zijn. Eerlijkheid brengt je altijd verder in het leven en maakt de wereld een beetje mooier. Zorg er uiteraard voor dat de caravan er pico bello uitziet als je deze te koop zet.

Het papierwerk

Heeft de caravan een gewicht van meer dan 750 kilogram, dan moet het kenteken van het voertuig worden overgeschreven op de nieuwe eigenaar. Ook wanneer je een schadeauto verkopen wilt aan een opkoper of demontagebedrijf, geldt deze procedure. Bij de overschrijving ontvang jij als verkopende partij van de koper een vrijwaringsbewijs. Dit is een belangrijk document, het bewijst dat jij niet langer de eigenaar bent en daarmee ben je dus gevrijwaard van eventuele boetes. Geef de caravan dus nooit mee aan de nieuwe eigenaar zolang je dat bewijs niet hebt ontvangen.

Regels voor caravanbezitters

Mogelijk heb je tot verkoop van je caravan besloten omdat je een groter exemplaar op het oog hebt. Houd er dan rekening mee dat je een zware caravan alleen mag trekken wanneer je beschikt over rijbewijs B+. Check de regels met betrekking tot het maximum gewicht goed, want de boetes die hiervoor worden uitgedeeld, zijn fors.

Volgende

Tips voor een perfecte hairstyling routine

Vorige

Blijf op de hoogte en geïnspireerd in de installatiewereld

laatste van Blog