/

De grootste drugsbaas

Drugsbazen, ook wel drugsbaronnen, zijn figuren die vaak de aandacht trekken door hun rijkdom, macht en misdaden. Zij zijn de leiders van criminele organisaties die drugs verhandelen over de hele wereld en daarmee miljarden dollars verdienen. Hoewel hun handelen verre van legaal is, heeft het publiek vaak een gefascineerd beeld van deze individuen en hun levensstijl. In dit artikel gaan we dieper in op de grootste drugsbazen uit de moderne geschiedenis.

Wie is de grootste?

Vertel jij het mij of wij aan jou? Het vertellen over het grootste land ter wereld of de zwaarst gewogen persoon op aarde is erg exact en gemakkelijk te achterhalen. Maar wie de grootste drugsbaas is, is wat moeilijker te vertellen. Er zijn verschillende factoren die dat gegeven beïnvloeden. Denk aan factoren als:

 • de hoeveelheid verhandelde drugs;
 • het aantal slachtoffers dat is gevallen;
 • de grootte van de organisatie;
 • hoe vaak zijn of haar naam naar boven komt in het nieuws;
 • de hoeveelheid geld dat eraan is verdiend;
 • en ga zo maar door.

Om toch een overzicht te geven van de grootste drugbaas, hebben we daarom een top 5 gecreëerd. In deze lijst staan vijf van de bekendste drugsbazen. Een aantal namen zal bekender voorkomen dan de de andere. Wellicht zegt dit dan ook iets over de ‘grootheid’ van de baas.

Top 5 grootste drugsbazen

De drugsbranche heeft altijd aanzienlijke rijkdom en macht aangetrokken, evenals de aandacht van het publiek. Van hun opkomst tot hun verval, deze figuren hebben geschiedenis geschreven.

 1. Pablo Escobar: Pablo Emilio Escobar werd geboren in 1949 in Colombia en was een van de meest invloedrijke en beruchte drugsbaronnen van de 20e eeuw. Hij was de oprichter van het Medellín-kartel en werd beschouwd als een van de rijkste criminelen aller tijden. Escobar werd bekend om zijn gewelddadigheid en vermogen om corruptie en intimidatie te gebruiken om de overheid en politie te beïnvloeden. Hij werd uiteindelijk doodgeschoten door de Colombiaanse politie in 1993.
 2. Joaquín Guzmán: Joaquín Guzmán, ook wel El Chapo genoemd werd geboren in Mexico in 1957 en werd beschouwd als een van de meest meedogenloze drugsbazen van de moderne tijd. Hij is de oprichter van de Sinaloa-cartel en werd bekend om zijn vermogen om te ontsnappen uit gevangenissen en zijn uitgebreide drugsimperium. Guzmán werd uiteindelijk gevangengenomen en in 2019 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf in de Verenigde Staten.
 3. Carlos Lehder: Geboren Colombiaan Carlos Lehder was een van de oprichters van het Medellín-kartel. Dat kartel was op een moment verantwoordelijk voor 80% van de cocaïne handel in de Verenigde Staten. Lehder was bekend om zijn innovatieve methode om cocaïne van Colombia naar de VS te vervoeren en werd beschouwd als een van de meest geraffineerde drugsbazen van zijn tijd. Lehder werd uiteindelijk veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in de Verenigde Staten.
 4. Amado Carrillo Fuentes: Amado Carrillo Fuentes werd geboren in Mexico en was de leider van de Juárez-cartel. Hij was bekend om zijn vermogen om cocaïne te vervoeren van Colombia naar Mexico en verder naar de Verenigde Staten. Fuentes was ook bekend om zijn gewelddadigheid en de moord op politieke en politieke leiders. Hij stierf in 1997 tijdens een operatie om zijn uiterlijk te veranderen.
 5. Griselda Blanco: De enige vrouw in deze lijst, maar zeker niet minder groot in haar vak dan de mannelijke collega’s: Griselda Blanco. Met flink wat geweld wist zij in de Verenigde Staten duizenden kilo’s aan cocaïne te vervoeren. Nadat ze 20 jaar in de gevangenis had gezeten voor haar criminele activiteiten, kwam ze in 2004 vrij. Hierna heeft ze nog 8 jaar in redelijke rust kunnen leven, tot ze in 2012 werd vermoord.

Deze drugsbazen zijn niet alleen bekend om hun rijkdom en macht, maar ook om hun gewelddadigheid en de manier waarop ze de autoriteit uitdaagden. Veel van hen leidden een leven vol luxe, maar ook vol risico’s en opofferingen. Het is belangrijk om te onthouden dat hun activiteiten verwoestend waren voor vele gemeenschappen en levens, en dat drugsmisbruik en -handel een zeer ernstig probleem is, dat nog steeds de wereld in zijn greep houdt.

Drugshandel

Drugshandel is het verkopen en verhandelen van verboden substanties, zoals cocaïne, heroïne, marihuana, ecstasy en synthetische drugs. Het is een enorme en lucratieve industrie die een negatieve impact heeft op de samenleving en de individuele levens van mensen.

Er zijn veel verschillende drugs die op de zwarte markt verhandeld worden, maar cocaïne is een van de meest verhandelde en meest winstgevende drugs ter wereld. Het wordt meestal geproduceerd in Latijns-Amerika en waarna het wordt vervoerd naar Europa en Noord-Amerika. Heroïne is ook een populaire drug die wereldwijd verhandeld wordt, waarbij Azië als een van de belangrijkste productie- en distributiecentra is.

Maar drugshandel is zeer illegaal en wordt fel bestreden door regeringen en politie- en douanecontroles over de hele wereld. Het is echter een moeilijk te bestrijden activiteit, omdat het zich vaak verbergt achter complexe netwerken.. Bovendien blijft de vraag naar drugs hoog, waardoor de markt blijft groeien en veranderen. Zo bedenken de drugshandelaren steeds weer andere manieren om controle door douane en dergelijken te omzeilen.

Het verhandelen van drugs brengt niet alleen sociale en economische problemen met zich mee, maar ook gezondheidsrisico’s. Drugsgebruik leidt bij velen tot verslaving, verlies van controle en andere ernstige gezondheidsproblemen. Bovendien is de productie en distributie van drugs is vaak verbonden met geweld en criminaliteit. Het is daarom belangrijk om te blijven werken aan het verminderen van de vraag naar drugs en het bestrijden van de criminaliteit en het geweld die hiermee gepaard gaan.

Conclusie

Onderzoek naar de grootste drugsbaas is een interessant, maar tegelijkertijd verontrustend onderwerp. Drugsbazen hebben een enorme impact op de samenleving en de wereldeconomie door hun vermogen om miljarden dollars aan winst te genereren. Het verhaal van deze drugsbazen is soms fascinerend, maar tegelijkertijd zijn hun daden en de gevolgen daarvan verontrustend en onaanvaardbaar. Voor het vele geweld dat wordt gepleegd en de overschreden wetgeving is bijna geen gepaste straf te vinden.

Volgende

De grootste gifslang ter wereld: wegrennen of niet?

Vorige

Wat is de grootste cupmaat?

laatste van Blog