Cybersecurity van mobiele apparaten – hoe bescherm je je smartphone en tablet goed?

Zodra je het virtuele World Wide Web betreedt, stel je jezelf bloot aan bepaalde gevaren die cyberspace met zich meebrengt. Dubieuze sites en actieve aanvallen zorgen ervoor dat je het onderwerp internet niet te naïef moet benaderen. Het is belangrijk om bepaalde voorbereidingen te treffen om een ​​veiligheidsniveau op te bouwen dat het mogelijk maakt om met een gerust geweten het internet te gebruiken.

Dit geldt uiteraard ook voor mobiele apparaten zoals smartphones, laptops of tablets. Zeker als je deze apparaten gebruikt om verbinding te maken met een openbare wifi. Want dan is het gevaar bijzonder groot. Er kunnen echter verschillende veiligheidsmaatregelen worden genomen om het risico in ieder geval te minimaliseren. Je zult ze nooit volledig kunnen verwijderen, omdat cybercriminelen zeer vindingrijk zijn in het bereiken van hun doelen.

Hoe belangrijk is cyberveiligheid voor mobiele apparaten?

Mobiele apparaten domineren vandaag de dag ons dagelijks leven. Het is bijna onmogelijk om een ​​dag door te brengen zonder dat veel mensen actief zijn op hun smartphones. De mobiele telefoon neemt een steeds groter deel van ons bestaan ​​in beslag, omdat deze apparaten extreem slim zijn en veel aspecten van ons leven kunnen reguleren. Maar tablets en laptops zijn ook onze dagelijkse metgezellen geworden omdat we erg afhankelijk zijn van onze digitale activiteiten.

Sociale media, e-mails, streamingplatforms en dergelijke nemen vaak een paar uur van de dag in beslag. Maar elke keer dat u het gebruikt, loopt u het risico aangevallen te worden door cybercriminelen. Met dit aspect moet altijd rekening worden gehouden en er moeten passende tegenmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat deze criminelen een gemakkelijk doelwit worden.

Over het algemeen lijkt het altijd verstandig om veel aandacht te besteden aan het onderwerp cybersecurity. Als u dit niet doet, kunnen er slechte gevolgen volgen. Infectie door virtuele virussen of gegevensdiefstal zijn tegenwoordig niet langer ongewoon. Het is daarom raadzaam om mobiele apparaten altijd uit te rusten met enkele beveiligingsmaatregelen.

Wat dat betreft valt er veel te kiezen, want hoewel er een aantal gevaren op de loer liggen op internet, kun je daar ook effectieve tips vinden om de bescherming van je mobiele apparaten te garanderen.

Welke mogelijkheden zijn er om de cyberveiligheid op smartphones, tablets etc. te vergroten?

Iedereen die zich bewust is van de gevaren die het World Wide Web met zich meebrengt, kan dienovereenkomstig handelen en maatregelen nemen om deze gevaren te beperken. Het is niet mogelijk om ze volledig uit te bannen omdat de cyberveiligheid voortdurend vooruitgang boekt, maar de tegenpartij zorgt ervoor dat data-aanvallen en andere bedreigingen altijd aanwezig blijven. Het is een eeuwige competitie waarin beide partijen elkaar ertoe aanzetten nieuwe niveaus van ontwikkeling te bereiken.

Eén ding dat elke gebruiker van digitale apparaten moet overwegen, is effectieve en uitgebreide virusbescherming. Virusaanvallen maken deel uit van het dagelijks leven wanneer u internet gebruikt. En de eigenaren van pc’s enz. Merken veel van deze aanvallen niet eens op, omdat ze rechtstreeks door de antivirusprogramma’s worden geblokkeerd. Als het om cyberveiligheid gaat, is antivirussoftware een must.

Er zijn op dit vlak verschillende mogelijkheden en sommige zijn zelfs gratis maar bieden toch een hoge kwaliteit bescherming. Het is belangrijk dat een antivirusprogramma altijd up-to-date is. Updates worden daarom sterk aanbevolen, zodat het programma de nieuwste bedreigingen van internet kan detecteren en bestrijden.

Voor mobiele apparaten en het gebruik van openbare WiFi-netwerken kan het ook raadzaam zijn om een ​​VPN te gebruiken. Een dergelijk virtueel particulier netwerk biedt verschillende voordelen. Het kan met name het IP-adres verbergen, waardoor openbare WLAN-aanbiedingen aanzienlijk veiliger worden. Praktisch is ook dat je bij de meeste VPN’s ook streamingaanbiedingen kunt bekijken die eigenlijk voor een ander land bedoeld zijn.

Een VPN kan u ook helpen de beste deals te vinden wanneer u online winkelt of reizen boekt. Veel van de grote providers hebben servers met hoge beveiligingsnormen, waardoor de gegevensopslag daar als relatief veilig wordt beschouwd.

Cyberveiligheid is ook belangrijk voor videogames

Veiligheid is ook heel belangrijk bij het spelen van videospellen, iets wat veel spelers, vooral jongeren, vaak vergeten. In de hedendaagse gamewereld is het vaak zo dat er in-game aankopen worden gedaan en dat er gegevens van creditcards of andere betalingsproviders moeten worden ingevoerd. Dit brengt de veiligheid van je gegevens in gevaar en je moet altijd voorzichtig zijn met waar je je gegevens invoert.

Vooral jongere spelers die de creditcards van hun ouders gebruiken om games te kopen of in-game aankopen te doen, moeten hier extra voorzichtig mee zijn. Het maakt ook niet uit of je geld opwaardeert in een van de beste Nederlandse casino’s of een nieuwe skin koopt in Fortnite, gegevens moeten zo voorzichtig mogelijk worden behandeld, want ook hier liggen gevaren op de loer.

Waar zijn cyberaanvallen op gericht?

In de meeste gevallen zijn het de gegevens van de apparaateigenaren die van bijzonder belang zijn voor de aanvaller. Online handelen met thuisadressen, e-mailadressen of zelfs accountgegevens bloeit, maar is uiteraard zeer illegaal. Daarom proberen cybercriminelen deze gegevens te bemachtigen met behulp van Trojaanse paarden of andere slechte trucs. Hun doel is om indien mogelijk onopgemerkt te blijven.

Vervolgens verkopen ze de verkregen gegevens tegen topprijzen op de zwarte markt. Als u zich als eigenaar van een mobiel apparaat tegen dergelijke aanvallen wilt verdedigen, bestaat er niet alleen de mogelijkheid om met antivirusprogramma’s te werken. Een andere heel eenvoudige truc helpt ook om de veiligheidsfactor op internet te vergroten.

Wees kritisch bij het kiezen van de pagina’s die u bezoekt

Maar al te vaak vervelen mensen zich tijdens het surfen op het world wide web en bezoeken ze allerlei sites waarvan ze de ernst niet in twijfel trekken. Er zijn een groot aantal websites die vanaf het begin niets goeds in gedachten hebben en bezoekers in de val lokken. Er zijn echter wel enkele kenmerken die je als bezoeker kunt gebruiken om eerlijke websites te herkennen.

Een website moet altijd een afdruk hebben met een adres en contactgegevens. Pagina’s waarop deze informatie ontbreekt, moeten kritisch worden bekeken. Probeert de eigenaar hier iets te verbergen? Een pop-upverzoek op het scherm om eventuele updates te installeren of andere downloads uit te voeren, is ook een duidelijk waarschuwingssignaal dat er iets mis kan zijn.

Met een beetje aandacht kunt u snel dubieuze sites op internet identificeren. En als u er oog voor heeft ontwikkeld, is het mogelijk deze locaties snel te verlaten voordat ze schade kunnen aanrichten.

Volgende

Alles wordt duurder: hoe houd je de kosten in de hand?

Vorige

Train beter dankzij de sportsupplementen van The Dutch Giant

laatste van Blog