Alles wordt duurder: hoe houd je de kosten in de hand?

person holding 50 euro bill

De prijzen blijven maar stijgen. Vooral in de supermarkt schrik je tegenwoordig enorm. Nu kun je natuurlijk wekelijks naar Duitsland rijden, maar dat is ook geen langdurige oplossing. Je zult moeten besparen. Maar hoe doe je dat precies? Hoe houd je de kosten in de hand zonder alle leuke dingen in het leven te moeten missen?

Kortingscodes gebruiken

Misschien heb je op televisie wel eens dat programma met Amerikanen gezien die kortingsbonnen hamsteren. Ze verzamelen ze in een mapje, gooien het karretje vol in de supermarkt en betalen zo goed als niets. Dat is hier in Nederland dan weer niet mogelijk, maar alsnog kun je met kortingscodes aardig besparen. Zelfs op de goedkoopste dingen kun je nog een keer korting krijgen. AliExpress is al een koopjessite op zich, maar met een kortingscode voor AliExpress krijg je de producten bijna gratis. En dat staat ons als Nederlander natuurlijk wel aan.

Ben je op zoek naar wat grotere aankopen, dan kom je tegenwoordig snel bij Amazon uit. Er is eigenlijk maar weinig wat deze online winkel niet heeft. En het mooie is dat de prijzen daar vaak veel lager zijn dan bij andere winkels. Dat is niet zo gek: Amazon koopt wereldwijd groot in en onderhandelt met aanbieders. Met een kortingscode voor Amazon pak je korting boven op korting.

Doe je abonnementen de deur uit

Abonnementen zijn eigenlijk geldverspilling. Dat klinkt hard, maar het is wel de waarheid. We hebben op van alles en nog wat een abonnement. Op tijdschriften, op de sportschool (waar sommigen nooit naar toe gaan), je mobiele telefoon, internet… De overbodige abonnementen kun je direct de deur uit doen. Denk bijvoorbeeld aan tijdschriften en kranten die je niet leest, een videostreamingdienst waar je amper naar kijkt of goede doelen waar je toch niets wint.

Voor de andere abonnementen geldt dat het een goed idee is om aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Vergelijk bijvoorbeeld regelmatig energie, internet en mobiel. Vaak mag je na een jaar weer overstappen en daar valt flink mee te besparen. 

Leren budgetteren

Als je meer inzicht krijgt in je uitgaven, weet je ook waar je op kunt besparen. Zorg er daarom voor dat je een goed overzicht krijgt. Je kunt bijvoorbeeld zo’n ouderwets huishoudboekje bijhouden. Dat is misschien heel erg truttig, maar het helpt wel echt. Ook zijn er tegenwoordig allerlei apps waarmee je je uitgaven kunt bijhouden. Bovendien laten veel banken tegenwoordig zien waar je je geld aan uitgeeft.

Welke kostenposten zijn het grootst? Zijn al je uitgaven echt nodig? Moet je per se eten van een A-merk halen, of is het eigen merk net zo goed en veel goedkoper? Door slim te budgetteren, houd je de kosten in de hand.

Volgende

Hoe word je beter in het proeven en kennis opbouwen van wijn?

Vorige

Cybersecurity van mobiele apparaten – hoe bescherm je je smartphone en tablet goed?

laatste van Blog