Misschien worstel je met je seksualiteit of ben je nieuwsgierig naar het begrip. Om welke reden je ook deze pagina bezoekt: wees welkom.
In deze blog vertellen we alles wat je wil weten over panseksualiteit. We gaan in op het verschil met andere soorten seksualiteit en vertellen je natuurlijk de betekenis van het panseksueel zijn. Of nouja, betekenis, meer op welke manier men zich voelt in die positie.
Wat is panseksualiteit?
Allereerst, wat is panseksualiteit? Het woord ‘panseksueel’ komt van het Griekse woord ‘pan’, dat ‘alles’ betekent. Panseksuelen voelen zich aangetrokken tot mensen ongeacht hun genderidentiteit. In de praktijk uit zich dat ze zich aangetrokken voelen tot mannen, vrouwen, maar ook mensen die zich identificeren als non-binair, genderqueer of een andere genderidentiteit hebben.
Om het dan weer terug te refereren naar de etymologie van het woord, panseksuelen voelen zich aangetrokken tot ‘alles’.
Verschillen
Het is niet voor het eerst dat verschillende seksuele oriëntaties door elkaar worden gehaald. Niet een heel groot probleem, maar wel voor degene die zich op zo’n manier identificeren. Zij willen ook niet bij ieder nieuw persoon vertellen wat het begrip inhoudt. Tenslotte hoeft een hetero of een homoseksuele dat toch ook niet?
Verschil biseksualiteit
Het verschil tussen panseksualiteit en biseksualiteit is dat biseksuelen zich aangetrokken voelen tot zowel mannen als vrouwen, terwijl panseksuelen zich aangetrokken voelen tot mensen ongeacht hun genderidentiteit. Best duidelijk toch. In de praktijk vindt de verwarring vooral, doordat mensen niet op de hoogte zijn van de betekenis van panseksualiteit. Alles wordt onder één noemer vermeld.
Verschil omniseksualiteit
Iets subtieler is het verschil tussen panseksualiteit en omniseksualiteit. Omniseksuelen voelen zich aangetrokken tot mensen ongeacht genderidentiteit, maar ze geven wel duidelijk de voorkeur aan bepaalde kenmerken van een persoon. Denk hierbij aan verschillende lichaamstypes. Het gaat in theorie voornamelijk om seksuele aantrekking, in plaats het karakter van een persoon. Dat het dan om een man, vrouw, of iets er tussenin gaat, is niet belangrijk.
(pan)Seksualiteit in Nederland
Nu vraag je je misschien af hoe panseksualiteit wordt gezien in Nederland. Nou, het goede nieuws is dat Nederland over het algemeen een zeer progressief land is als het gaat om de acceptatie van de LHBTQ+ gemeenschap. Nederland was bijvoorbeeld het eerste land ter wereld dat homohuwelijken toestond. Panseksuelen worden in ieder geval niet gediscrimineerd op basis van hun seksuele oriëntatie. Ze hebben bovendien dezelfde rechten en bescherming als ieder ander.
Maar helaas betekent dit niet dat er geen problemen zijn of dat iedereen het begrip begrijpt. Er zijn nog steeds mensen die panseksuelen niet accepteren. Hierdoor ontstaan situaties met discriminatie en zonder begrip. Misschien niet helemaal hetzelfde: maar denk aan alle homo-haat. Wanneer een panseksuele met iemand van hetzelfde geslacht gaat en dit openlijk laat zien, geldt dit ook voor hen.
Gelukkig is Nederland over het algemeen een van de meest accepterende landen ter wereld als het gaat om LHBTQ+ rechten en inclusiviteit.
Vlag
Net als de LHBTQ+ community zelf, hebben de panseksuelen sinds een ruim decennium ook hun eigen vlag. De panseksuele vlag bestaat uit drie horizontale strepen. De bovenste is roze, de middelste geel en de onderste blauw. Het roze staat voor liefde voor vrouwen, het blauw voor liefde voor mannen en het geel voor liefde voor mensen met een niet-binaire genderidentiteit. De kleuren zijn symbolisch en vertegenwoordigen de panseksuele gemeenschap.
Conclusie
Tot slot willen we benadrukken dat het belangrijk is om open en respectvol te zijn tegenover iedereen, ongeacht hun seksuele oriëntatie. Het kan moeilijk zijn om nieuwe termen en concepten te begrijpen, blijf leren en groeien. We kunnen zo een inclusieve en diverse samenleving creëren, waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt voor wie ze zijn.
We hopen dat deze blog jullie meer inzicht heeft gegeven in panseksualiteit en hoe het zich verhoudt tot andere seksuele oriëntaties. Onthoud dat we allemaal mensen zijn. Make love, not war.