/

Irene Schouten: vermogen, salaris en de prijs van een Olympische Medaille

pair of black-and-brown ice skates hanging on brown wooden post

Wie is Irene Schouten?

Irene Schouten kennen we in Nederland allemaal van het schaatsen. Ze is echter niet zomaar een naam in de schaatswereld. Ze wint vaak en is zelfs meervoudig Olympisch Kampioen. Irene is zowel op de langebaan als op de marathon actief. Van 2013 tot en met 2017, 2019, 2022, 2023 en 2024 werd zij Nederlands kampioen Massastart. Maar dat is niet het enige wat ze gewonnen heeft in haar leven.

Irene werd in 2015, 2019 en 2024 wereldkampioen op de massastart. In 2021 werd ze wereldkampioen 5000 meter en ploegenachtervolging. Tijdens de Olympische Winterspelen 2022 won ze goud op de 3000 meter en de 5000 meter, allebei in een nieuw olympisch record. Een paar jaar eerder op de OS won ze overigens al een bronzen medaille. Met deze prestaties en het bijbehorende geld, kan de schaatster prima rondkomen, maar wat verdiend ze nou precies?

Waar verdient Irene Schouten haar geld mee?

Volgens de schaatsloonwijzer zou Irene 30.000 euro per jaar verdienen. Dat is zo’n 2.500 per maand en dat bedrag is dan weer best normaal voor een werkende Nederlander. Toch zou je zeggen dat je als topsporter en ambassadeur van de schaatssport, iets meer dan Jan modaal zou verdienen.

Salaris van een topschaatser

Als een van Nederlands succesvolste sporters verdient Irene Schouten waarschijnlijk goed geld. Wanneer je als Olympische sporter een medaille wint, hoort daar een vergoeding bij. De hoogte van deze vergoeding is als volgt: Voor een bronzen medaille krijg je 15.000 euro, voor een zilveren medaille 22.500 euro en voor een gouden plak krijgt een sporter 30.000 euro. Dan lijkt het bedrag dat ze bij elkaar geschaatst heeft al gauw op een flinke ton, maar zo werkt het helaas niet.

De bond die over de Nederlandse teams gaat tijdens de Olympische Spelen werkt namelijk met een verdeelsleutel voor het prijzengeld van medailles. De tweede gouden medaille is 20.000 euro, dus 2/3 deel van het totaal. Win je een derde gouden medaille erbij, dan is die nog 1/3 waard en dus 10.000 euro.

Schouten kreeg ook nog 5.000 euro voor haar inzet voor de vrouwenploeg die brons wonnen op de ploegenachtervolging. Goed, Olympische Spelen worden natuurlijk niet elk jaar gehouden. Als je uitgaat van een olympisch patroon zou je dit prijzengeld moeten verdelen over vier jaar en ook blijven winnen. Gelukkig zijn Olympische races niet de enige wedstrijden die ze schaatst.

De afgelopen winterspelen heeft Irene Schouten dus 65.000 euro verdient door haar verschillende medailles. Daarnaast verdient Irene ook nog geld bij haar schaatsteam en heeft ze enkele persoonlijke sponsordeals, zoals elke topatleet. Hoeveel ze daarvoor krijgt, is niet bekend, al kan er wel een schatting gemaakt worden doordat bepaalde deals bekend zijn.

Wereldkampioenschappen

Irene is niet alleen olympisch kampioen, ze is ook weer kersvers wereldkampioen geworden. In maart schaatste ze in Thialf weer een nieuwe titel achter haar naam en daarmee liet ze maar weer eens zien dat ze nog lang niet uitgespeeld is. Ze deed mee op de afstanden

Irene Schouten reed een fenomenale race en prolongeerde haar wereldtitel op de 5000 meter. De olympisch kampioene was begin 2023 oppermachtig in Thialf en snelde met een tijd van 6.41,25, een Nederlands- en baanrecord, naar de gouden medaille. Het was een moeilijk seizoen voor Schouten in meerdere opzichten. Mentaal ging het niet helemaal lekker en nooit eerder lukte het om wereldkampioen te worden in Thialf. Ze werd verslagen op de 3000 meter en moest op de massastart genoegen nemen met brons.

Toch de beste

Ze was al niet gestart op de NK en EK allround en sloeg de laatste twee wereldbekerwedstrijden in Polen over om zich voor te bereiden op deze WK. In aanloop naar het toernooi in maart zei Schouten al dat het weer beter ging, maar een titel kwam er nog niet. Tot 5 maart 2023. Niet alleen winst, maar zelfs een Nederlands- en baanrecord in haar gevreesde Thialf. Zo rekent ze in een keer eigenhandig af met al haar demonen van de afgelopen tijd.

Verdiensten overige wedstrijden

Voor alle mondiale en Europese kampioenen gelden aparte tarieven. De wereldkampioen sprint ontvangt ongeveer 11.000 euro, voor elke titelhouder op de WK afstanden is zo’n 5.260 euro beschikbaar. Het EK allround levert kampioenen 6.000 euro op en een winnaar van het EK afstanden moet het doen met 1.700 euro. Soms makkelijk cashen en soms schrapen voor de centen. Al is de financiële beloning vaak flink onderdanig aan de podiumplek die topsporters ambiëren. De eerste zes bij een WK krijgen prijzengeld. Zo ontvangen nummer twee en drie van het WK allround omgerekend zo’n 14.000 euro en zo’n 11.398 euro.

Is Irene single?

Irene is niet single meer, sterker nog ze is al getrouwd. Dirk-Jan Mak is de man van Irene Schouten. Sommige mensen zullen hem al op beeld gezien hebben nadat Irene Schouten verschillende medailles won op de Olympische winterspelen. Irene Schouten woont samen met haar man in hun huis in Hoogkarspel in Noord-Holland. Ze hebben samen het huis gekocht voor een bedrag van 470.000 euro. De woning heeft een woonoppervlakte van 110 vierkante meter en telt drie slaapkamers en één badkamer.

Einde carrière, baby op komst

In het voorjaar van 2024 gaf Schouten aan te gaan stoppen met schaatsen. Niet veel later kwam het bericht ter wereld dat Schouten in verwachting is. Het laat zien dat ze klaar was voor een volgende fase in haar leven. We wensen haar en haar man veel geluk samen. Op naar een vruchtbaar leven, zullen we maar zeggen.

Het vermogen van Irene Schouten

Het salaris van schaatser kan erg verschillen, ook binnen hetzelfde team. Hierdoor is het lastig in te schatten hoeveel Irene Schouten precies verdient. We weten wel dat de verdiensten ook vooral prestatiegericht zijn. Omdat ze een van de succesvolste schaatssters is van dit moment, wordt er verwacht dat ze een van de grootverdieners van de vrouwelijke schaatswereld is. Ook heeft ze verschillende sponsordeals waarmee ze haar salaris aanvult. Hoeveel ze inmiddels is gestopt met schaatsen, zal ze vast nog de benodigde inkomstenbron vinden.

Volgende

Betekenis panseksueel: dit is alles wat je wilt weten

Vorige

BBW: Betekenis, oorsprong en context

laatste van Blog