Kun je je vroeger die tijd nog herinneren op de kermis? Waarbij je hoopte dat je met de grootste knuffel naar huis toe zou gaan? Dat gevoel kun je herbeleven, maar dan in een gamehal. Een andere benaming voor een gamehal is ook wel een speelhal of een arcade hal. Deze speelhallen waren al heel lang populair in Amerika. Maar je ziet ze nu ook steeds vaker in Nederland. In deze blog vertellen we jou er alles over!
Het is geen gokhal waarmee je hoopt dat je met meer geld naar buiten gaat dan dat je naar binnen bent gekomen. Nee, bij een een gamehal draait het om de fun. En je prijs? Die kies je aan het einde van de dag zelf uit op basis van het aantal tickets dat je hebt gewonnen. Nieuwsgierig?
Dit zijn de 6 meest gestelde vragen over gamehallen in Nederland op dit moment:
Vraag #1: Wat is een gamehal?
Een gamehal is een andere naam voor een speelhal. En eigenlijk is dit een plek waar je heel veel soorten spellen kunt spelen. Vaak kun je in deze speelhal of gamehal tickets winnen voor elk spel dat je doet. Vervolgens kun je door middel van deze tickets prijzen verzamelen. Het lijkt dan ook erg veel op de spellen die je kunt spelen op bijvoorbeeld een kermis. Je vindt hier heel veel standaard spellen. Zoals gokautomaten, flipperkasten en airhockey. Maar de gamehallen zijn afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Met als resultaat dat deze hallen groter zijn geworden. Verderop in deze blog vertellen we jou meer over wat je allemaal vindt in een gamehal.
Vraag #2: Waar vind je de grootste gamehal van Nederland?
De gamehallen schieten als paddenstoelen uit de grond door heel Nederland want het is hipper dan ooit. Maar de grootste gamehal van Nederland vind je in de Arena Boulevard. Dit is de grootste arcadehal van Nederland. Je kunt rekenen op meer dan 1.000 vierkante meter speelplezier. Gamestate heeft daarnaast door heel Nederland locaties waar je terecht kunt. Maar de allergrootste van Nederland? Die vind je in Amsterdam. Houd er wel rekening mee dat je op deze locatie niets kunt eten of drinken. Maar rondom de ArenA zijn er natuurlijk genoeg plekken waar je lekker wat kunt eten of drinken nadat je een paar uurtjes games hebt gespeeld.
Hier vind je de grootste gamehal van Nederland van dit moment.
Vraag #3: Hoe werkt een gamehal?
Een gamehal is een plek waar je tegenwoordig tegen betaling spellen kunt spelen. En dan hebben we het niet over Pim Pam Pet of Mens Erger Je Niet, maar meer over grote spellen zoals bijvoorbeeld airhockey. Je betaalt om een bepaalt spel te spelen. Bijvoorbeeld 50 cent voor een flipperkast. Heb je gewonnen? Dan komen er uit het apparaat tickets. Je kan ervoor kiezen om weer 50 cent in het apparaat te gooien en nog een keer het spel te spelen. Of ga door naar een ander spel. Aan het ene van de dag kun je jouw tickets inleveren en kun je een mooie prijs mee naar huis nemen. Tegenwoordig hebben veel gamehallen ook een tijdsgebonden tarief. Je betaalt dus ook om de gamehal überhaupt in te komen. De prijzen liggen gemiddeld tussen de 7 en de 15 euro.
En aangezien een gamehal ook met z’n tijd meegaat hoef je in een gamehal niet aan te komen met een grote zak kleingeld. Tegenwoordig kun je een tegoed op een pasje zetten en daarmee gaan gamen.
Vraag #4: Voor wie is een gamehal?
In de basis is een gamehal natuurlijk voor jong én oud. Al zien we dat vooral veel jongeren gebruikmaken van een gamehal. Of ouders met kinderen. Waar je vroeger een potje ging poulen voor het plezier zie je dat nu veel jongeren ervoor kiezen om een middag of avond door te brengen in een gamehal. Veel gamehallen hebben dan ook de mogelijkheid om een klein drankje te drinken of wat eten. Veel gamehallen zijn hierin ook geïnspireerd door Amerika, waar je heel veel gamehallen vindt. Daarom vind je veel hotdogs, hamburgers en nacho’s op het menu.
Het zijn vooral de gamefanaten of de liefhebbers van ouderwetse archade games, zoals Pacman of een flipperskast die zich uren kunnen vermaken in een gamehal. Ben je onder de 18 jaar? Dan mag je alleen binnenkomen met een ouder of verzorger.
Vraag #5: Wat vind je allemaal in een gamehal?
We zeiden het net al eventjes, maar je vindt in een gamehal niet per se een bordspel. Het zijn vooral spellen die life-size zijn. Wat inhoudt dat je er helemaal in op kunt. Gaan. Denk aan racespellen, simulatoren en 4D-videogames. Maar ook de klassiekers zoals bijvoorbeeld airhockey. Grote namen, zoals candy crush, pinball, flappy birds en andere simulatoren zorgen ervoor dat jij uren lol kunt maken in een gamehal. Daarnaast vind je ook heel veel gokspellen die je bijvoorbeeld ook in het casino kunt vinden. De meeste spellen zijn niet enkel gebaseerd op geluk maar zijn zeker ook behendigheidsspellen. Waardoor oefening ook echt ervoor kan zorgen dat je er beter in wordt!
Vraag #6: Hoelang kun je tijd doorbrengen in een gamehal?
Als je naar een gamehal toe wilt gaan dan is het goed om je te realiseren dat je er waarschijnlijk niet heel de dag gaat doorbrengen. Allereerst omdat je entreegeld betaald en daar bovenop nog geld betaald voor het spelen van de games. Qua ticket kun je vaak al wel bepalen hoeveel uur je wilt doorbrengen. Denk bijvoorbeeld aan een uurtje of drie uur. Daarnaast is het ook goed om je te beseffen dat een gamehal vaak warm en met veel prikkels is. Jonge kinderen of mensen die gevoelig zijn voor prikkels vinden vaak een uurtje wel lang genoeg duren. Bij sommige gamehallen kun je er ook iets eten of drinken. Dan gaat de tijd natuurlijk al wel snel. Hoeveel uur je er daadwerkelijk doorbreng is dus erg verschillende per persoon. Wij raden je aan om eerst een uurtje te boeken. Vaak kun je namelijk nog wel tijd extra boeken wanneer je toch nog niet naar huis toe wilt gaan!