POV afkorting en betekenis uitgelegd

Op sociale media, maar ook in correspondentie tussen personen komt de afkorting p.o.v. veelal voor. Maar wat betekent het eigenlijk? En waarom is het handig om het te begrijpen?

In deze blog leggen we alles uit over POV, van de betekenis tot aan het gebruikt in verschillende contexten. Lees daarom gauw verder en stap in de wondere wereld van afkortingen, of in dit geval de afkorting POV.

Betekenis

De betekenis van POV is letterlijk ‘point of view‘. Wanneer men dit naar het Nederlands vertaalt, komen zij op ‘standpunt’ of ‘zienswijze’. Hoewel de term nu met name in online gesprekken voorkomt, komt het ook nog weleens voor in andere gebieden, zoals in de literatuur en de filmwereld.

POV in de literatuur

In de literatuur verwijst de point of view naar de perspectieven van waaruit het verhaal wordt verteld. De keuze van de schrijver voor een bepaald standpunt, verandert de hele insteek van een verhaal. Zo kan je vanuit een persoon lezen, maar ook vanuit iemand die het verhaal van een afstandje bekijkt.

Eerste persoon

Je spreekt van de eerste persoon wanneer het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een van de personages. De verteller gebruikt ‘ik’ om over zijn of haar ervaringen te vertellen. Als lezer krijg je toegang tot zijn of haar gedachten en gevoelens. Je ziet deze manier van vertellen ook geregeld terug in zoiets als een autobiografie of een persoonlijke essay.

Tweede persoon

Een verhaal met een perspectief vanuit de tweede persoon wordt eigenlijk nauwelijks gebruikt. In principe spreekt de verteller de lezer rechtstreeks aan. In sommige genres, kan het toch erg effectief zijn. Denk bijvoorbeeld aan een thriller.

Derde persoon

Binnen het perspectief van de derde persoon, vertel je het verhaal vanuit een hij/zij perspectief. In principe weet de lezer ongeveer evenveel als een verhaal in de eerste persoon, maar wordt er wat meer afstand genomen. Echte gedachtes en gevoelens worden op afstand genomen. Dat hoeft de lezer zich overigens niet te weerhouden van identificatie.

Alwetend

Bij een alwetende point of view moet je denken aan een soort alleswetende god. Van elk personage weet hij waar ze zijn en wat ze doen, maar bijvoorbeeld ook wat ze denken. Informatie van personages wordt achtergehouden. Daarmee heb je de mogelijkheid de lezer op het verkeerde been te zetten en spanning in het verhaal op te bouwen. Het wordt al sinds het begin der tijden gebruikt en is vandaag de dag nog steeds een populaire manier van schrijven.

POV en sociale media

Maar niet alleen in klassieke communicatie vormen als het schrift, komen standpunten (ofwel point of views) voor, maar ook op sociale media komt de term geregeld terug. Denk bijvoorbeeld aan het opkomende medium TikTok.

In TikTok video wordt POV gebruikt om een verhaal te vertellen vanuit het perspectieven van een bepaald personage. Bijvoorbeeld: een meisje heeft net haar relatie verbroken. In het filmpje zie je een tekst met ‘pov: you broke up with your boyfriend’. In het filmpje zie je een meisje met heel veel snacks om haar heen, die ze met tranen in haar ogen opeet.

Een ander voorbeeld: iemand gaat terug in de tijd. In het filmpje zie je een tekst met: ‘pov: je download tiktok in 2021’. Het filmpje omvat een beeld van een jongen die een tiktok dansje aan het doen is, gezien dat de voornaamste content was die in dat jaar werd geplaatst.

Kijk naar het volgende voorbeeld ter inspiratie:

@kaci_shiers

POV: healing from a breakup

♬ Home – Edith Whiskers

Hoe gebruik je POV in verschillende contexten?

Als je POV wilt gebruiken, dan kun je het beste beginnen met het geven van een korte introductie waarin je aangeeft dat je je persoonlijke mening gaat geven. Bijvoorbeeld: “POV: Ik denk dat…” of “Vanuit mijn perspectief…”. Vervolgens kun je je standpunt onderbouwen met feiten of argumenten.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de context waarin je POV gebruikt. Als je bijvoorbeeld op een forum discussieert, dan kan het nuttig zijn om aan te geven dat je POV slechts één van de vele meningen is en dat je openstaat voor andere perspectieven. Bij een medium van TikTok kan je er wat meer humor in brengen. Het is herkenbaar voor de kijkers van het filmpje en brengt wellicht een glimlach op zijn gezicht.

POV in verschillende contexten

We geven in het kort nog een aantal voorbeelden van point of views in verschillende contexten.

  • Politiek: ‘pov: de regering heeft weer iets bedacht voor het tegengaan van klimaatverandering
  • Sport: ‘pov: de beste voetballer ter wereld is Messi’
  • Entertainment: ‘pov: Marvel heeft de beste films ooit gemaakt en alle nieuwe films horen hier ook bij’

Wees je ervan bewust dat het jouw mening is en je wellicht negatieve reacties kan krijgen. Sta open voor gesprek en zie hoe je iemand van mening kan veranderen, maar ook hoe je eigen zienswijze kan veranderen.

Conclusie

POV staat voor ‘point of view‘ en wordt gebruikt om aan te geven dat een post of reactie de mening of het perspectief van de schrijver weergeeft. Je kan het gebruiken in verschillende contexten. Zie je de afkorting staan, dan weet je nu in ieder geval wat het betekent. Wat je ermee doet en of je het gaat gebruiken, laten we aan jou.

Volgende

Grootste Gamehal van Nederland en meer weetjes over Gamehallen

Vorige

Planga betekenis

laatste van Blog