Beginnend bestuurder, waarom is de verzekering zo duur?

Als je als beginnend bestuurder een eigen auto hebt gekocht, dan is het je vast weleens opgevallen dat je veel meer geld moet betalen voor je autoverzekering dan iemand die al wat langer zijn of haar rijbewijs heeft. Er komen hierbij natuurlijk altijd veel vragen bij kijken, om te beginnen waarom de autoverzekering zo duur moet zijn voor een beginnend bestuurder. Hieronder wordt er precies beschreven waarom het zo is dat een beginnend bestuurder meer moet betalen voor zijn of haar autoverzekering.

Niet veel ervaring

Allereerst heeft de prijsverhoging bij een beginnend bestuurder er mee te maken dat je nog niet ervaren bent tijdens het rijden. Je hebt namelijk net je rijbewijs behaald en daarom is het logisch dat je nog niet wegwijs bent op de weg. Als je dus een eigen auto wilt kopen, dan is het goed dat je rekening houdt met een hogere premie voor de verzekering. Aangezien je geen ervaring hebt opgebouwd, heb je de kans om sneller een ongeluk te veroorzaken. Hoe langer jij je rijbewijs hebt, zonder dat je schade rijdt in een voertuig op jouw naam, hoe goedkoper de verzekering uiteindelijk gaat worden. 

Bij een verzekeraar kijken ze minder snel naar je gedrag, maar naar de feiten. Ze berekenen hoeveel kans jij hebt om schade te rijden. Als beginnend bestuurder ben je dus een hoog risico doordat je niet veel ervaring hebt. Op die manier kan de premie voor een autoverzekering erg hoog uitvallen. Voor een goede verzekering is het altijd goed om te kijken bij Alpina’s Autoverzekering, op die manier weet je zeker dat je een goede verzekering te pakken hebt, mocht er wat gebeuren op de weg.

Geen schadevrije jaren

Daarnaast kan het ook zijn dat je als beginnend bestuurder nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd met een voertuig. Schadevrije jaren zijn jaren waarin je geen schade hebt gereden met je voertuig. Hoe hoger het aantal jaar is, des te lager je premie wordt voor een verzekering. Het is dus logisch dat je als beginnend bestuurder geen gebruik kunt gaan maken van je schadevrije jaren, aangezien je die nog niet hebt opgebouwd. Je vormt dus voor de verzekeraar een hoger risico om schade te rijden en daardoor ligt je premie ook een stuk hoger dan die van een ander. Zorg er dus voor dat je in je nieuwe auto geen schade rijdt. Op die manier kun je in de loop van de jaren je premie zien zakken en dus een stuk minder betalen.

Type auto

Als laatste is het ook belangrijk dat je weet dat het type auto wat jij hebt aangeschaft ook meeweegt in de kosten van een autoverzekering. Wanneer jij voor een auto kiest die zwaar op de weg ligt, dan is de kans dus groter dat het meer schade aan kan richten bij andere auto’s. Ook dit weegt mee in de hoogte van de premie. Met een zware auto moet je namelijk ook flink meer premie gaan betalen dan wanneer je een lichte auto hebt. Op die manier is het dus verstandiger om als beginnend bestuurder te beginnen met een lichtere auto. Zo kun je gemakkelijk aan de weg wennen en is de schade minder duur dan wanneer je een veel zwaardere auto rijdt.

Daarnaast is het type auto ook belangrijk voor de wegenbelasting. Het verschilt namelijk ook heel erg hoeveel brandstof je auto verbruikt. Bij een zwaardere auto verbruik je dus veel meer en ben je verplicht om een hogere wegenbelasting te betalen, dan wanneer je een lichtere auto hebt. Met een lichte auto hoef je niet zoveel wegenbelasting te betalen omdat die minder schadelijk is. Kies dus een auto die bij jou past, maar houd wel rekening met de kosten die eraan verbonden zitten.

Volgende

Geschiedenis van de auto: van paard en wagen tot elektrische supercars

Vorige

Slim en schoon: de voordelen van een robotstofzuiger in huis

laatste van Blog