Zelf een schoorsteen plaatsen: Kan dat?

Een knisperend haardvuur in de woonkamer: het is voor velen de ultieme manier om gezelligheid in huis te brengen. Om dat te realiseren, heb je wel een schoorsteen nodig. Maar kan je die eigenlijk zelf plaatsen? Is dat een haalbare klus voor de gemiddelde doe-het-zelver, of beter iets om aan professionals over te laten?

Plannen en vergunningen

Zoals bij zoveel klussen begint ook het plaatsen van een schoorsteen met een gedegen voorbereiding. Voordat je ook maar denkt aan bouwen, is het verstandig om eerst te controleren of je een vergunning nodig hebt. De lokale bouwvoorschriften verschillen per gemeente, dus het is verstandig om dat eerst uit te zoeken. Hetzelfde geldt voor de veiligheidsvoorschriften; je moet je bijvoorbeeld houden aan regels rondom brandveiligheid. Ook moet je bedenken welk type schoorsteen je wilt. Er zijn veel verschillende soorten, van traditioneel metselwerk tot moderne roestvrijstalen exemplaren, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Wat heb je nodig?

Het is ook belangrijk om te weten welke materialen je nodig hebt en welke gereedschappen je gaat gebruiken. Afhankelijk van het type schoorsteen zijn er verschillende bouwmaterialen nodig. Een schoorsteen van metselwerk vraagt om stenen, cement, en wellicht een aantal stalen balken voor de constructie. Als je voor een metalen schoorsteen kiest, heb je hoogstwaarschijnlijk roestvrijstalen pijpen en bevestigingsmaterialen nodig. Wat gereedschap betreft is een goede boormachine onmisbaar, net als een stevige ladder en, voor de veiligheid, een valbeveiligingssysteem. Wanneer je met meerdere mensen aan de schoorsteen werkt, of je twijfelt over de veiligheid, kan een professionele rolsteiger huren een betere optie zijn. Zolang deze goed geankerd is en stevig staat, is deze veiliger dan een ladder.

De bouwfase

Nu komt het echte werk: het plaatsen van de schoorsteen. De sleutel tot een succesvol project is precisie. Elke centimeter telt, vooral als je een schoorsteen plaatst die direct verbonden is met een open haard of kachel. Het begint met het zorgvuldig meten en uitlijnen waar de schoorsteen moet komen. Afhankelijk van het type dat je hebt gekozen, kunnen er veel stappen bij komen kijken. Het kan zijn dat je een fundament moet bouwen, gaten moet boren voor bevestigingsmateriaal of dat je verschillende lagen metselwerk moet aanbrengen. In elk geval, neem de tijd om te zorgen dat alles waterpas en stevig is.

Een complexe maar haalbare klus

Het antwoord is dus genuanceerd. Het is zeker een uitdagende klus die veel voorbereiding en precisie vereist. Als je echter handig bent en bereid bent om je goed voor te bereiden, is het mogelijk om zelf een schoorsteen te plaatsen. Dat gezegd hebbende, als je twijfelt over je vaardigheden op het gebied van bouwen of veiligheid, dan is het wellicht een verstandiger idee om dit aan een professional over te laten. Het belangrijkste is dat je een veilige en goed functionerende schoorsteen hebt, of je die nu zelf plaatst of het aan iemand anders overlaat.

Volgende

Slim en schoon: de voordelen van een robotstofzuiger in huis

Vorige

Ontdek meer over de effecten van paddo’s

laatste van Blog