Je droombaan vinden in een moderne wereld: zo doe je het

Vroeger – toen de dinosauriërs nog over onze aardbol liepen – begon je direct nadat je afstudeerde bij een bedrijf en werkte je daar tot aan je pensioen door. Tegenwoordig is dat wel anders: in 2022 wisselden per kwartaal zo’n 363 duizend mensen van baan. Van deze wisselaars had bijna 60% nog geen twee jaar bij hun oude werkgever gewerkt, aldus het CBS.

We zijn met zijn allen steeds minder ‘loyaal’ aan onze werkgevers. We zijn altijd op zoek naar carrièreontwikkeling, betere arbeidsomstandigheden en een gezondere werk-privébalans. Wat we hierin optimaal vinden, verschilt natuurlijk per persoon. Maar één ding is zeker: we blijven zoekend. Heb jij, net als ongeveer 20% van werkend Nederland, je droombaan nog niet gevonden? In dit artikel lees je wat je kunt doen om toch de perfecte baan te vinden.

  1. Zoek naar een goede werksfeer, niet naar werk

Wanneer je een baan zoekt, ben je vaak op zoek naar vacatures die je leuk of interessant lijken. Maar als je dan wordt aangenomen en je werkt een tijdje bij een bedrijf, blijkt het werk toch niet zo leuk of heb je een minder goede klik met je collega’s dan je eigenlijk zou willen. Daarom is het belangrijk dat je niet op zoek gaat naar werk, maar naar een goede werksfeer. Deze is afhankelijk van je werkgever en je nieuwe collega’s. Met hen moet er een klik zijn, anders ga je het niet naar je zin hebben.

Een voorbeeld: zoek je een baan via BaanBereik – een uitzendbureau in Noord-Holland – dan zoekt een recruiter met jou naar de perfecte match. Eerst leert de recruiter jou kennen en vraagt hij of zij je wat je zoekt in een bedrijf, werkgever en baan. Dit gaat verder dan alleen je dagelijkse taken: wat vind jij belangrijk voor een gezonde werksfeer? Ook wanneer je zelf op zoek bent naar een baan, is het belangrijk om je in zulke onderwerpen te verdiepen. Zet voor jezelf op papier wat je belangrijk vindt op een normale werkdag – de werksfeer, de bedrijfscultuur, de mogelijkheid tot ontwikkeling – en stel hierover vragen tijdens je sollicitatiegesprek.

  1. Blijf dicht bij huis

Werk-privébalans is enorm belangrijk. Daarom is het goed om je nieuwe baan zo dicht mogelijk bij huis te zoeken. Reistijd is misschien niet hetzelfde als werktijd, maar het slokt enorm veel energie en voelt als tijdverspilling. Onderweg kun je niet lekker relaxen en iets voor jezelf doen. Als je ‘s ochtends om half zeven van huis moet zodat je om half negen aan de slag kan, voel je je dus niet fijn.

Zoek altijd eerst in de plaats waar je zelf woont. Is dit Enkhuizen? Ga dan op zoek naar een (bij)baan in Enkhuizen. Natuurlijk is het niet altijd zo makkelijk. Woon je in een klein dorp, dan bestaat de kans dat er geen baan in jouw werkveld om de hoek ligt. Tijdens het zoeken, kijk je dan al snel verder en verder weg om maar iets te vinden. Bedenk daarom van tevoren hoe ver je maximaal wilt reizen, of deel dit met een uitzendbureau en laat een recruiter deze zorg dragen.

  1. Wees niet bang voor verandering

Je bent een mens. Je verandert dus constant. Dit betekent dat je droombaan ook kan veranderen. Misschien werk je nu bij een werkgever waar je drie jaar geleden nog helemaal op je plek zat, maar begint er nu toch iets te knagen. Meestal gaat dit gevoel niet zomaar weg en dat hoeft ook helemaal niet. Het is niet erg om van baan te wisselen en die ‘loyaliteit’ aan je werkgever toon je via je inzet, niet door ellenlang te blijven hangen bij een baan waar je geen energie uit haalt.

Zoek jij je droombaan in Noord-Holland?

Natuurlijk is ook het vinden van het juiste werk belangrijk. Niet alleen de werksfeer, maar ook je dagelijkse taken zorgen voor een compleet plaatje waarmee je dagelijks met zin naar je werk gaat. Heb je hulp nodig met het zoeken naar zo’n baan? Schrijf je dan in bij uitzendbureau BaanBereik, waar je altijd wordt gematched met de juiste baan die aan jouw wensen en eisen voldoet.

Volgende

Mode-icoon James Bond: Invloed op Casino en Avondkleding

Vorige

Kies voor duurzame koffie zonder schuldgevoel

laatste van Blog