//

Beste Festival Oordopjes(Beoordeeld in 2023)

Best beoordeelde Festival Oordopjes – onze nummer 1 van 2023

Binnenkort een festival op de planning? Schaf in dat geval de Thone M1 oordoppen aan. Ze hebben een fijne demping, filteren het geluid op de juiste manier en andere personen zijn nog steeds te verstaan. Verder zijn ze erg goed betaalbaar, herbruikbaar en zijn ze door bijna alle personen in gebruik te nemen.

Introductie

Niets is zo waardevol als je zintuigen, waaronder dus je gehoor. Menig persoon bij wie gehoorbeschadiging wordt vastgesteld, is daar zelf schuldig aan. Het werk wat ze doen of de eindeloze festivals die zijn bezocht, hebben daar natuurlijk toe geleid. Volgens sommigen is de ergste aandoening toch wel tinnitus. Personen met tinnitus hebben voor altijd die piep in hun oren. Het leidt je af van je dagelijkse bezigheden en nachten duren ontzettend lang.

Je kan het zo dramatisch maken als je zelf wil, maar één ding blijft zeker. Als je gehoor je ‘in de steek laat’, dan is dat alles behalve prettig. Een manier om te voorkomen dat je überhaupt gehoorschade oploopt, is het gebruik van oordopjes. Op een festival, concert of op andere plekken met harde muziek, kan je gaan en staan zonder dat je gehoor langdurig wordt blootgesteld aan het harde geluid. De oordopjes dempen het geluid, maar maken dat je nog steeds van de muziek en het omgevingsgeluid kan genieten.

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goed Festival Oordopje

Je gehoor zal alleen het aankomende festival overleven als je de juiste oordopjes aanschaft. Met de volgende tips weet je waar je op moet letten.

 1. SNR-waarde
  De SNR-waarde geeft weer in hoeverre het geluid wordt gedeeld. Het is een ‘gemiddelde’ van de demping in van allerlei situaties. Hoe hoger de waarde, die overigens wordt aangegeven in decibel (dB), hoe beter de demping is.
 2. Materiaal
  Je oren zijn vrij gevoelig en dan spreken we niet alleen over het opvangen van geluid. Je gehoorgang is bijvoorbeeld ook letterlijk gevoelig. Het is daarom fijn als je oordopjes van een materiaal zijn gemaakt dat niks irriteert. Zo bestaan er oordopjes van zacht siliconen, maar zal je ook terecht kunnen komen bij oordopjes met oortipjes van schuim en andere soorten materiaal. Als het mogelijk is, probeer de verschillende manieren dan uit.
 3. Filter
  Het soort filter zegt iets over de demping, maar ook op de manier waarop het geluid binnenkomt. De ene filter alleen echt de schadelijke tonen, waar bij de andere filters het geluid echt klinkt hoe het moet zijn, maar dan zachter. Verder zal het je ook iets wijzer maken over de mate waarin je een ander persoon nog kan verstaan.
 4. Herbruikbaarheid
  Met name oordopjes van wax of schuim zijn wegwerpvarianten. Dit is handig als je veel mensen moet voorzien van oordopjes voor eenmalig gebruik, maar niet wanneer een individu regelmatig zich in een dergelijke situatie verkeert.
 5. Comfort
  Gezien je oordopjes bij een festival of andere muzikale aangelegenheid wel uren draagt, is het van groot belang dat deze comfortabel zijn. Het beste is recensies te lezen van ervaringen van anderen. Deze zeggen vaak iets over het comfort bij langdurig dragen van de oordopjes.

5 Beste Producten

#1 Thone M1 oordoppen, gehoorbescherming voor muziek festival concert uitgaan

Prijs: €32,95

+ goede demping (tot 23 dB), achtergrondgeluid wordt weggefilterd
+ membraanfilter zorgt ervoor dat je elkaar nog steeds kan verstaan
– design van de case

De muziekkwaliteit wordt met deze oordopjes behouden. Sterker nog, je zal de muziek waarschijnlijk alleen maar beter horen. In plaats van een overheersende bas op het festivalterrein, hoor je elke gespeelde toon. Dit komt omdat het geluid wordt gedempt, maar ook omdat bijvoorbeeld de achtergrondruis weggefilterd is. De demping komt neer op een respectievelijke 23 dB. Na een avondje uit zal je een keertje niet met een piep in je oren in bed liggen.

Het filter in de Thone M1 Oordoppen, gehoorbescherming voor muziek festival concert uitgaan is een speciaal membraanfilter. Hierdoor kan je nog steeds met de personen om je heen communiceren, zonder dat je zelf hoeft te schreeuwen en iedereen je hoort. Verder gaan de oordopjes jarenlang mee. Het materiaal, siliconen, is stevig en kan tegen verschillende omstandigheden. Omdat het zo stevig is, kan je zo ook gemakkelijk na elk gebruik schoonmaken. Hoewel je er misschien niet aan wil denken, bestaat er zeker wel een aanzienlijke kans dat er oorsmeer en ander soort ‘vuil’ aan de oordopjes gaat kleven. De oordopjes zijn herbruikbaar en om ze zo te houden, zal je ze dus moeten schoonmaken.

Mensen verschillen van elkaar in uiterlijke kenmerken en zo doen oren dat ook. De ene heeft een hele grote gehoorgang, waar de ander, bijwijze van spreken, nauwelijks een wattenstaafje naar binnen kan brengen. Dankzij het paraplu design van de oordopjes zal bijna iedereen de oordopjes kunnen blijven. Zelfs na een avondje headbangen bij je favoriete metal artiest of het bewegen op ander soort muziek, blijven de oordopjes in je oor zitten. De oordopjes zijn geliefd door velen. Ze werken naar behoren en zijn nauwelijks voelbaar. Het enige dat niet heel erg handig is, is de case waarin je de oordopjes bewaart. Je maakt deze ’tiktak’ in het midden open, maar daardoor vallen de oordopjes er gemakkelijk uit. Met ietwat alcoholische versnaperingen in je systeem, kan jij wel raden hoe goed dat gaat.

#2 Loop Earplugs Experience Plus

Prijs: €39,95

+ mogelijkheid tot extra demping van 5 dB
+ stijlvol design
– opbergcase is niet heel erg sterk/ aan de kleine kant

Een stijlvolle, premium versie van festival oordopjes zijn de oordopjes van Loop. Ze hebben oordopjes uitgebracht voor verschillende gelegenheden en dit is de meest ‘premium’ versie ervan. Althans, wil je oordopjes vinden voor een festival waar je binnenkort heengaat. Je kan bijvoorbeeld kiezen tussen een siliconen of schuim opzetstuk. Alleen al daarin breng je een algemeen oordopje naar de wensen van jezelf toe. De prikkels om je heen worden gefilterd met een demping tot SNR 18 dB. SNR staat voor een Single Number Rating en is een manier om de gemiddelde dempingswaarde van een product zoals deze te beoordelen. Deze demping kan overigens worden uitgebreid met het speciale (witte of zwarte) Loop Mute stukje. Deze breng je over je originele Loop Earplug heen, waarna de stilte met nog eens 5 dB dichterbij komt.

Nog even over die opzetstukjes of oortipjes, deze worden geleverd in meerdere maten. Zo vind jij ongetwijfeld degene die bij je past. De siliconen versie krijg je in XS, S, M en L, de oortipjes van schuim in de maten S, M en L. De oordopjes berg je buiten gebruik op in het handige opbergdoosje. Deze kan je bijvoorbeeld aan je tasje of je sleutel bevestigen: de oordopjes zijn altijd bereikbaar. Helaas blijkt dat ook dit opbergdoosje niet een heel goede kwaliteit heeft. Bovendien is het doosje ontzettend klein, waardoor je bijna het gevoel hebt dat je ze erin moet proppen. Na gebruik zal je de oordopjes even schoon moeten maken met wat water, zodat je de Loop Earplugs Experience Plus herbruikbaar laat zijn.

Zoals vermeld is het design erg stijlvol, maar helaas betekent dat niet dat het voor iedereen erg fijn zit. Er zit overigens ook een redelijke gebruiksaanwijzing aan het inbrengen. Doe je dit niet goed, dan zullen ze gauw uitvallen. Gelijk, of na een paar uur hevig dansen in de club. Over dat dansen in de club gesproken: verlies je de zwarte variant, dan zal je deze moeilijk terugvinden op de vloer. Gelukkig is er ook een gouden, roze of zilveren variant beschikbaar.

#3 TibaGoods Oordoppen 

Prijs: €17,99

+ goede prijs-kwaliteitverhouding
+ juiste demping van 23 dB
– anderen zijn moeilijker hoorbaar
– niet in meerder maten beschikbaar

Als waarschuwing wordt aangegeven dat het gaat om een medisch hulpmiddel. Ze wijzen je maar al te graag op de bijsluiter/ de gebruikershandleiding, waarin je zal moeten lezen over het gebruik van de oordopjes. Waarom het als medisch hulpmiddel wordt aangeschreven, is ons niet helemaal duidelijk. In ieder geval is het altijd handig, ongeacht om welk product het gaat, te volgen wat wordt beschreven. Dus ja, ook als je die nieuwe IKEA kast gaat monteren, gewoon lezen. Je mannelijkheid mag best even opzij worden gezet, zeggen we met een knipoog.

Terug naar de orde van de dag, de oordopjes van TibaGoods. Ze verminderen het geluid met maximaal 23 dB. Wanneer je smart watch aangeeft dat je bij een concert blootgesteld wordt aan een geluid van bijna 100 dB, weet jij dat je voorlopig nog wel goed zit. Voor het filteren van geluid wordt gebruik gemaakt van een metalen filter. Dat filter wordt weer omgeven met twee andere filters, die met elkaar zorgen voor een dergelijke demping. De algehele demping kan je vergelijken met een fijne onderdrukking van geluid, waarbij je het belangrijkste, de muziek zelf, nog wel kan horen. Of, wanneer je de oordopjes voor een ander doeleinde gebruikt dan het luisteren naar harde muziek: je kan ook alarmen onderscheiden.

De TibaGoods oordoppen geven een gemiddelde kwaliteit voor een gemiddelde prijs. De opbergcase is stevig én te bevestigen aan spullen zoals sleutels en tassen dankzij de handige ring. Zelfs bij al opgelopen schade aan je oren is het belangrijk gebruik te maken van oordoppen. Deze oordopjes geven je wat je nodig hebt. Het enige nadeel aan deze oordopjes is wel dat het voeren van gesprekken niet heel optimaal gaat. Er wordt immers een ander filter gebruikt dan bij de bovenstaande oordoppen. Echter kan je ook bedenken hoe erg dat eigenlijk is. Je komt bij een concert immers voor de muziek en niet voor een goed gesprek, toch?

#4 Alpine PartyPlug Oordoppen

Prijs: €12,30

+ betaalbaar voor velen
+ goede demping
– geluid wordt teveel weggefilterd, resultaat is een wat vlak geluid

Een echte budget proof variant van oordopjes zijn deze oordoppen van Alpine. Voor iets meer dan tien euro ontvang je oordoppen van relatief goede kwaliteit. Het maakt gehoorbescherming voor iedereen betaalbaar. Dat is goed, want met name studenten zal je bijvoorbeeld zien in uitgaansgelegenheden. De oordopjes zijn ook nog eens tot 100x herbruikbaar, mits je deze natuurlijk goed onderhoudt.

De Alpine PartyPlug Oordoppen hebben een demping van 19 dB. De meer premium, of uitgebreide versie hebben een demping van 21 dB, maar zijn meteen ook een stuk duurder. Wat ontzettend fijn aan deze variant oordopjes is, is dat hij al ontzettend vaak als beste oordoppen wordt gezien, door meerdere experts. Echter moet daarbij worden vermeld dat de oordopjes met een reden op plek nummer vier staan. Zo heb je bijvoorbeeld niet veel mogelijkheden in het aanpassen van de maat en is de demping niet zo hoog als deze kan zijn. Daarmee zijn ze niet per definitie slecht, ze zijn slechts in sommige opzichten wat anders dan de al besproken oordoppen.

De oordopjes zijn hypo allergeen, wat inhoudt dat veel mensen deze zonder irritaties kunnen dragen. Verder zorgt de AlpineThermoShape™  voor een fijne pasvorm. Dit maakt de oordopjes geschikt voor van allerlei personen met verschillende soorten gehoorgangen. Helaas wordt door meerdere personen opgemerkt dat de tonen van de muziek net iets té duidelijk worden weggefilterd. Het maakt de muziek wat vlak. Afhankelijk van de plek waar je heen gaat, is dit iets waar je je gedachten over zou moeten glijden. In een club is het namelijk wat minder relevant dan bij een festival optreden van je favoriete artiest. Bij optredens in de openlucht is het namelijk al zo dat de akoestiek niet een heel hoge kwaliteit heeft, in tegenstelling tot wat het in een binnenruimte kan zijn. Aan de andere kant mag wel weer een voordeel worden benoemd. Dat is dat het nauwelijks opvalt wanneer je de oordopjes draagt. Ze zijn doorzichtig en hebben daarmee een ’transparante look’. Echter is dit alleen zo bij de goedkopere variant; in de duurdere variant zitten zwarte onderdelen.

#5 Siliconen Festival Oordopjes voor Volwassenen

Prijs: €21,95

+ CE-certificering
+ schadelijke tonen worden weggefilterd
– wat misleidende garantie

De rave van afgelopen weekend liet toch wat meer achter dan gehoopt. Naast een redelijke kater (jup, spijt van) was er namelijk nog iets dat langer bleef dan gedacht. Sterker nog, het leverde je enorme stress op. Het gaat natuurlijk om die vreselijke piep (die niet gelukkig wel weg is). Jong en onverstandig, dacht je nog toen iemand vroeg waar je oordopjes waren. Want, omdat je gehoor fantastisch is, kan het jou toch niet overkomen dat je gehoorschade oploopt. Nou, mooi wel dus.

‘We krijgen maar 1 paar oren en daar moeten we zuinig op zijn’. Dat heeft het merk van deze siliconen oordopjes geweldig gezegd. Waar je ook gaat en staat, niet al het geluid is gemaakt voor de mens. Andersom kan je het zien dat de mens in dat opzicht nog niet vergenoeg is geëvolueerd. In ieder geval hebben deze oordopjes een demping tot 23 dB waarmee je je gehoor beschermd. De zachte siliconen geven een comfortabel gevoel en door de doorzichtige kleur zijn ze nauwelijks zichtbaar. Of nou ja, comfortabel, dat valt volgens sommige personen reuze mee. Ze kunnen immers niet in maat of iets dergelijks worden aangepast. Bovendien legt een heel aantal de voorkeur bij geen siliconen, om meerdere redenen. Dankzij het membraanfilter kan je anderen tijdens gesprekken nog goed verstaan. Dit is overigens het resultaat van het wegfilteren van schadelijke tonen. Het maakt de stem van de ander niet helderder, maar het geluid uit de omgeving minder hard. De CE-certificering dat de oordopjes dragen, betekent dat het aan de strengen eisen van de Europese regelgeving heeft voldaan. Het is dus veilig om de oordopjes in gebruik te nemen.

De makers van de Siliconen Festival Oordopjes voor Volwassenen geloven in een 100% tevredenheidsgarantie. Ben je dus niet tevreden met de oordopjes, dan kan je ze gratis terugsturen. Overigens betekent dat nog niet dat je je geld terugkrijgt. Er wordt namelijk gezocht naar een ‘passende’ oplossing van hetgeen dat naar jouw mening een probleem is. De toon van een 100% tevredenheidsgarantie is daarmee ietwat misleidend.

Conclusie

Je gehoor zou je dierbaar moeten zijn, als je dat na het lezen van dit artikel nog niet begrijpt. Je bent je gehoor dierbaar als je oordopjes voor festivals en dergelijken aanschaft. De kans op gehoorbeschadiging of zoiets als tinnitus neemt aanzienlijk af. Het blijft nog steeds mogelijk om met anderen te communiceren én je geniet waarschijnlijk nog meer dan verwacht van de muziek.

Verschillende factoren als herbruikbaarheid, comfort en demping zal je in gedachten moeten nemen bij de aanschaf van jouw nieuwe oordopjes. De beste vijf, zoals wij die hebben omschreven, zal eveneens je keuze wat gemakkelijker maken. Want met zo’n groot aanbod en zoveel verschillen, zie je wellicht door de bomen het bos niet meer.

Veelgestelde vragen

Waarom heb ik oordopjes nodig op een festival?

Het geluid op een festival of op een andere plek is ontzettend hard, veel harder dan wat ons gehoor voor langere tijd aan kan. Vanaf 80 dB kan gehoorschade ontstaan en, voor je beeldvorming, het geluid op een festival loopt met gemak op tussen de 90 en 100 decibel (dB). Langdurige blootstelling aan deze mate van geluid, zal je gehoor permanent beschadigingen.

Zullen oordopjes de geluidskwaliteit verminderen?

Natuurlijk streven fabrikanten ernaar dat de kwaliteit van het geluid zo goed mogelijk wordt behouden. In principe zal dit bij de meeste oordopjes wel zo zijn. Echter hangt dat bijvoorbeeld ook af van het soort filter dat in je oordopjes zit. Worden alle harde tonen eruit gehaald, dat juist de muziek kenmerkt, dan zal je er waarschijnlijk nadelen van ondervinden.

Ik ga eigenlijk nooit naar een festival, moet ik dan nog steeds oordopjes dragen?

Ja, eigenlijk is het het makkelijkste om je te bedenken dat je bij blootstelling aan dergelijk geluid oordopjes moet dragen. Als je er nooit heen gaat, kan je overwegen wegwerp oordopjes aan te schaffen. Deze zijn geregeld een stuk goedkoper en zijn ervoor gemaakt om eenmalig te gebruiken. De oordopjes vormen zich naar je gehoorgang, maar zullen niet zo comfortabel zijn als de oordopjes uit de beste vijf.

Waar kan ik oordopjes kopen?

Bij verschillende winkels kan je oordopjes kopen. Denk aan de drogisterij, maar ook op het internet bestaan er ontzettend veel aanbieders. De prijzen van de oordopjes zoals wij deze bedoelen, liggen ongeveer tussen de 10 en 30 euro. Afhankelijk van je budget en wensen, kan je hier een goede keuze in maken. Er bestaan overigens ook oordopjes die je op maat kan maken. Deze zijn te koop bij een specialist en hebben soms wat extra functionaliteiten.

Volgende

Ontdek de betekenis en het gebruik van populaire Marokkaanse woorden

Vorige

Nieuwe handdoeken: Transformeer je badkamer met luxe en stijl

laatste van Blog