Alle kosten van een speedboot op een rijtje

Een motorboot biedt eindeloos plezier op het water, maar voordat je erin investeert, is het belangrijk om de totale kosten goed in te schatten. Naast de aanschafprijs komen er diverse terugkerende uitgaven bij kijken. Zoals onderhoud, brandstof en verzekeringen. In deze blog nemen we een kijkje in de verschillende kostenposten die je kunt verwachten, zodat je een realistisch beeld hebt van de totale uitgaven.

Aanschafkosten van de speedboot

Om te beginnen heb je natuurlijk de kosten van de aanschaf van een speedboot. De prijs van een motorboot kan sterk variëren, afhankelijk van het type, de grootte, de staat (nieuw of tweedehands), en de uitrusting. Kleine tweedehands motorboten kunnen relatief betaalbaar zijn (enkele duizenden euro’s), terwijl grotere, luxe motorboten of jachten aanzienlijk duurder kunnen zijn (tientallen tot honderdduizenden euro’s).

Heb je een speedboot gekocht? Je moet dan, net als bij een auto, je boot inschrijven op jouw naam. Registreer je speedboot bij RDW en zorg ervoor dat je veilig gaat varen.

Een goede verzekering

Als je eenmaal een speedboot hebt gevonden waar je mee in de wateren op wilt gaan, dan moet je natuurlijk ook gaan kijken naar een verzekering. Een speedboot is namelijk niet zomaar verzekerd, je moet er zelf ook wat voor doen en je moet er ook zelf voor betalen.

Er zijn verschillende soorten verzekeringen die je af kunt sluiten voor je speedboot. Afhankelijk van de aanschafprijs is het goed om te kijken naar welke verzekering het beste bij je boot past.

Een bootverzekering is een essentiële kostenpost voor elke booteigenaar. De kosten van de verzekering zijn afhankelijk van de waarde van de boot, het type, en het vaargebied. Je hebt de keuze uit verschillende soorten verzekeringen:

  • WA-verzekering: Dekt schade aan anderen maar ook bereddings-, opruimings- en bergingskosten.
  • WA+ Casco/Uitgebeid: Dit is de meest uitgebreide dekking. Verzekerd is schade aan of verlies van de speedboot door elke onzekere gebeurtenis, ook als gevolg van eigen gebrek.

Met de speedbootverzekering van Eerdmans weet je zeker dat je het juiste kiest en dat je zonder problemen het water op kunt gaan met je boot.

Een vaarbewijs

In Nederland is een vaarbewijs verplicht voor motorboten met een motorvermogen van meer dan 15 pk. Er zijn verschillende vaarbewijzen, afhankelijk van waar je wilt varen:

  • Klein Vaarbewijs I: Voor binnenwateren.
  • Klein Vaarbewijs II: Voor grotere rivieren, meren en kustwateren.

Het behalen van een vaarbewijs brengt kosten met zich mee voor studiemateriaal, cursussen en examengelden. Ook als je gebruik maakt van een marifoon, heb je een marifooncertificaat nodig, wat extra kosten betekent.

Een (vaste) ligplaats

Een boot wil je natuurlijk in de zomer in het water hebben liggen. Het is daarom van belang dat je een haven opzoekt waar je speedboot aan mag liggen. Het is wel goed dat je weet dat hier ook enige kosten aan verbonden zitten. Een ligplaats in een haven kan soms de beste en grote prijs zijn en daarom is het goed dat je deze ook meeneemt in je kostenoverzicht. Op die manier kun je gemakkelijk bij de haven je boot kwijt en kun je altijd bij de boot wanneer het jou uitkomt.

Een stalling voor de winter

Als laatste kan je boot natuurlijk niet het hele jaar door in het water blijven liggen. Het is namelijk in de winter veel te koud en je boot kan er ook aan kapot gaan. Daarom is het wel verstandig om ook te zorgen voor een goede stalling voor je boot.

Als je dat eenmaal hebt geregeld, dan kom je er ook achter dat hier ook kosten aan verbonden zitten. Kijk dus snel wat je allemaal nodig hebt en hoeveel het voor jou gaat kosten. Op die manier kun je lang blijven genieten van je speedboot.

Je watersportuitrusting

Als je van plan bent om watersporten te beoefenen met je motorboot, zoals wakeboarden of waterskiën, heb je aanvullende uitrusting nodig. Denk aan sleeplijnen, zwemvesten en andere accessoires. Veiligheidsuitrusting zoals reddingsboeien, brandblussers en een EHBO-kit zijn essentieel en in sommige gevallen verplicht.

Volgende

De kracht én nadelen van een plasmafilter

Vorige

De reis van Blackjack van het verleden naar het heden

laatste van Blog